U STILU HOLIVUDSKIH AKCIONIH FILMOVA Nemci helikopterima i patrolama opominjali ljude da se ne zadržavaju na šetalištima! (VIDEO)
Foto: EPA/Clemens Bilan

zabrana na snazi do 14. marta

U STILU HOLIVUDSKIH AKCIONIH FILMOVA Nemci helikopterima i patrolama opominjali ljude da se ne zadržavaju na šetalištima! (VIDEO)

Planeta -

Gradska uprava Dizeldorfa donela je odluku kojom se građanima na glavnim šetalištima u gradu i uz reku Rajnu zabranjuje zadržavanje na jednom mestu.

Kako piše nemački list "Der Špigl", s dolaskom sunčanih dana popularno šetalište na reci Rajni u Dizeldorfu je preplavilo na hiljade ljudi, koji su šetali ili sedeli uživajući u suncu. međutim, reagovala je gradska uprava koja je zabranila građanima da se zadržavaju na jednom mestu.

Zabrana će ostati na snazi do 14. marta.

Tako su proteklog vikenda šetači na Rajni, koji su se zaustavljali da popiju kafu, nešto pojedu ili su planirali piknik zauzimajući svaku slobodnu površinu na okolnim travnjacima, pozivani putem megafona da – krenu dalje.

Politički magazin "Der Špigl" svoj reportažni zapis o tome počine ovako: "Iz zvučnika kombija komunalnih redara odjekuje strogi muški glas, koji poručuje: Nema zadržavanja! Ova služba s policijom nadgleda pridržavanje novih pravila, čije nepoštovanje predstavlja kršenje javnog reda i mira. Drugim rečima: ako sednete na klupu da pojedete sladoled, ako jednostavno zastanete i uživate u pogledu na nebo, rizikujete kaznu u visini od 50 evra."

U članku se opisuje i situacija koja je vladala pre 10-ak dana, tokom pretprošlog vikenda i navodi se da su brojni policajci i komunalni redari patrolirali "zabranjenom zonom" grada.

Jedan nemački građanin je pokušao da spreči sprovođenje zabrane podnošenjem tužbe po hitnom postupku, ali je u petak popodne Upravni sud odbacio njegovu tužbu. Sud je u obrazloženju saopštio da je "zdravlje stanovništva važnije od privatnih interesa tužioca".

S druge strane, "Špigl" piše i o situaciji u drugim nemačklim gradovima u kojima su vlasti na teren poslali brojne policajce i komunalne radnike kako bi nadzirali koriste li građani zaštitne maske i na otvorenom. Tako je u Hamburgu jedan policijski helikopter kružio iznad parka Alster, kako bi se sprečilo da dođe do većih okupljanja ljudi.

U petak je u tom gradu došlo i do velike potere, u stilu holivudskih akcijskih filmova. Jedan mladić je, u trenutku kada je pored njega prolazila policijska patrola, grlio svoje prijatelje i pozdravljao se s njima. Kada su policajci pokušali da ga legitimišu, mladić je pobegao, a policija je krenula u poteru za njim.

Ipak, najnovije mere u Dizeldorfu imale su efekta. Ljudi je manje na šetalištima, ali i sve više njih počelo je da zbija šale s namerama vlasti. Pri tom, citirana je jedna mlada majka koja je s detetom u krilu na trenutak sela na klupu i koja je rekla da se prešla granica i da taj osećaj imaju i oni koji su do sada podržavali sve mere nemačke vlade.

Samo što je sela, nastavlja "Špigl" dvoje komunalnih redara ljubazno su od nje zatražili da ustane i krene dalje, uz opasku: "Danas ćemo vam dati samo opomenu". Mama poslušno ustaje, a petogodišnji sin je pita: "Da li smo nešto zabrljali". "Špigl" je naveo još jednu bizarnu situaciju, a radi se o četvoročlanoj porodici koja je izašla u šetnju i za trenutak sela na klupu i htela nešto da pojede. Dobili su opomenu uz poruku: "Jesti bez maske je u redu, ali samo dok šetate".

Kurir.rs/DW

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track