TUKLI IH I PRETILI VATRENIM ORUŽJEM! Oslobođene nigerijske učenice opisale svoje zatočeništvo (FOTO)
Foto: EPA / STR

Druga otmica za nedelju dana

TUKLI IH I PRETILI VATRENIM ORUŽJEM! Oslobođene nigerijske učenice opisale svoje zatočeništvo (FOTO)

Planeta -

Naoružani napadači oslobodili su svih 279 devojaka otetih iz škole na severozapadu Nigerije, objavili su tamošnji službenici, a žrtve su opisale kako su ih otmičari tukli i pretili im vatrenim oružjem.

Učenice iz Džangebe, grada u saveznoj državi Zamfara, otete su u petak nešto nakon ponoći. Sada su sve oslobođene, rekao je guverner Zamfare Belo Matavale.

Druga otmica za nedelju dana

Uma Abubakar, jedna od oslobođenih, opisala je njihovo zatočeništvo.

"Većina nas je imala povređena stopala pa nismo mogle da nastavimo da pešačimo, a oni su rekli da će ustreliti sve koji ne mogu da hodaju", rekla je devojka za Rojters.

Nigerija, otmica
foto: EPA / STR

Škole na severu Nigerije česte su mete masovnih otmica naoružanih grupa koje traže otkupninu. Takve operacije počela je džihadistička grupa Boko Haram, a sprovodi je i njen ogranak, Islamska država zapadne Afrike.

Ovo je druga otmica za nedelju dana na severozapadu Nigerije, regije koja je sve češće meta bandi.

Guverner Matavale kazao je kako je oslobađanje devojaka iz Džangebea postignuto saradnjom vlade i "pokajničkih bandita", u sklopu programa amnestije.

"Oni koji se pokaju sarađuju s nama, rade za vladu i za sigurnost", rekao je guverner.

Nigerija, otmica
foto: EPA / STR

Prvobitna izvešća govorila su o 317 otetih, ali glasnogovornik vlade Zamfare Sulejman Tanau Anka objavio je da ih je bilo 279 jer je deo učenica pobegao u žbunje u vreme otmice. Većina devojaka nije povređena, ali je njih desetak odvedeno u bolnicu.

Predsednik: Otkupninama će se otmice samo nastaviti

Nigerijski predsednik Muhamadu Buhari danas je rekao kako mu je vest o oslobađanju donela neverovatnu sreću, pa je upozorio protiv plaćanja otkupnine otmičarima, što njegova vlada odbija da radi.

"Otkupninama će se otmice samo nastaviti", kazao je čelnik najmnogoljudnije afričke države.

UNICEF je pozvao nigerijsku vladu da zaštiti škole kako učenici ne bi strahovali od pohađanja. U subotu je oslobođeno i 27 dečaka, otetih 17. februara u saveznoj državi Niger.

Boko Haram je 2014. oteo više od 270 učenica u severoistočnom gradu Čiboku, što je bila najveća otmica do tada. Za oko 100 učenica i dalje se traga.

Kurir.rs/Index.hr, Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track