OVAKO ALIGATORI PREŽIVLJAVAJU U ZALEĐENOJ VODI: Samo promole nos da imaju vazduha i tako vire (VIDEO)
Foto: Youtube/ABC7 Sarasota

prilično zanimljiv prizor

OVAKO ALIGATORI PREŽIVLJAVAJU U ZALEĐENOJ VODI: Samo promole nos da imaju vazduha i tako vire (VIDEO)

Planeta -

Kako je hladni talas pogodio određene delove SAD, zaledila su se mnoga jezera i močvare u Oklahomi, što je donelo i brojne zanimljive prizore.

Naime, da li znate kako aligatori preživljavaju zimu?

Potpuno su okovani ledom, samo proviruju vrhovima glava kroz led kako bi disali.

Mirujući na niskim temperaturama, na ovaj način spuštaju svoju temperaturu i usporavaju svoj metabolizam kako bi preživeli.

U međuvremenu, mnogi su se zapitali otkud aligatori uopšte u Oklahomi. Kako prenosi Livescience, u jednom dnevniku iz 1866. godine, pisalo je da su oni "starosedeoci" te američke države, mada su neki dovođeni iz drugih krajeva.

Ovi reptili su ektotermni organizmi, što znači da njihovu temepraturu uslovljava okolina. Zato se mogu videti na suncu, ali i vodi.

Kada se temperature spuste, ne borave na obalama jer temperatura vazduha može biti niža od temperature vode, tako da plivaju na površini ili rone brinući o tome da imaju dovoljno kiseonika. Ipak, nisu svi preživeli nalet hladnog talasa, tako da je bilo i onih koji su uginuli, uglavnom se radi o mladuncima.

Direktor parka močvarnog parka u Severnoj Karolini, Džordž Hauard, objasnio je ovu tehniku preživljavanja aligatora.

"Tako što proguraju nozdrve napolje mogu normalno da dišu. Ovo je mehanizam koji im služi da mogu i dalje da dišu, čak i ako se sve oko njih smrzne. Ovo je potpuno normalan mehanizam preživljavanja za aligatore", rekao je.

Kurir.rs/Livescience

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track