AMERIČKI MARINCI DOBIJAJU KAMIKAZA BOMBE: Biće sposobne da se roje, a evo koja im je primarna meta! (VIDEO)
Foto: Profiemdia

novi rat

AMERIČKI MARINCI DOBIJAJU KAMIKAZA BOMBE: Biće sposobne da se roje, a evo koja im je primarna meta! (VIDEO)

Planeta -

Američki marinci (USMC) pripremaju se za rat na Tihom okeanu protiv bliskog protivnika - to znači Kine.

Jedno od njihovih oružja u budućnosti moglo bi biti nova vrsta municije za dugotrajno lovljenje ili ono što bi se moglo opisati kao vrsta bombe kamikaza.

U nastojanju da postanu ekspeditivniji i bolje se pripreme za borbu u primorskom okruženju, velike promene dolaze u korpus marinaca Sjedinjenih Država.

U srcu spremnosti USMC-a od kopnenog ratovanja protiv pobunjenika do njihove tradicionalne uloge pomorskih ekspedicija je potreba da se suprotstavi sve agresivnijoj i ekspanzionističkoj Kini pripremom za rat na Tihom okeanu.

U tom cilju, USMC je doživeo značajnu količinu promena tokom poslednjih godina, krećući u obnovi svih njihovih tenkovskih bataljona, ulažući u nove konektore brod-obala, angažujući artiljeriju i neke bataljone sa minobacačima i konačno stavljajući novo borbeno vozilo amfibije u službu.

Takođe su eksperimentisali sa JLTV-ima bez posade, protivbrodskim raketama koji mogu potopiti kineske ratne brodove, kao i u formulisanju plana za marince da love neprijateljske podmornice.

I, najnovija promena koja dolazi u američki marinski korpus: municija za dugoročno traženje.

Predložena municija, nazvana Organic Precision Fires - Infantri Light (OPF-IL), u osnovi bi zamenila glomazan i problematičan teški minobacač od 120 mm lakim sistemom koji ima bolji domet i veću tačnost.

USMC definiše OPF kao „pojedinačno upravljani, lako prenosivi, protivmaterijalni, protivpešadijski sistem za naoružanje sa zemaljskim lansiranjem“.

Prema najavi ugovora o mogućnostima ugovora za USMC, sistem OPF-IL trebalo bi da bude u potpunosti prenosiv, i da ga mogu premestiti u položaj, postaviti i njime upravljati najviše dva marinca u punoj borbenoj opremi.

Korišćenjem radio kontrolera, sistem treba da bude otporan na ometanje.

Iako korpus zadržava i svoje minobacačke sisteme od 60 i 81 mm, postoji nedostatak vatrene moći za domete koji padaju između dometa minobacača i artiljerije. Domet bi, prema tome, trebalo da dostigne oko 20 kilometara, ili gotovo 12,5 milja, sa 90-minutnom izdržljivošću i protivpešadijskom i antimaterijalnom sposobnošću. I na kraju, municija treba da bude sposobna za gađanje ciljeva u tandemu sa drugom municijom koja se baca.

Ranije su marinci tražila sličnu sposobnost da održi svoja stara laka oklopna vozila vozila relevantnim.

2017. godine neki USMC LAV-ovi bili su opremljeni protivtenkovskim raketama TOV, a korpus se nadao da će besomučni LAV-ovi naoružani bespilotnim letelicama dopuniti angažman sličnih oruđa dubokim prodorom od 7-100 kilometara, odnosno do 62 milje.

Klasa municije koja se roji i gubi bila bi korisna za korpus i omogućila bi nekoliko marinaca da pokriju veliko područje, možda takođe dozvoljavajući nekolicini operatera da usmeravaju neprijateljske pokrete ubacujući ih u određena područja ili preplavljuju neprijateljsku odbranu.

Kurir.rs/National Interest

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track