VENECUELA UPALA U GVAJANU: Suhoji nadletali vojnu bazu! Vlada u Džordžtaunu ovo je agresija (VIDEO)
Foto: screenshot Twitter/CNW

novi konflikt u južnoj americi

VENECUELA UPALA U GVAJANU: Suhoji nadletali vojnu bazu! Vlada u Džordžtaunu ovo je agresija (VIDEO)

Planeta -

Dva venecuelanska lovca Suhoj Su-30 upali su utorak u vazdušni prostor suedne Gvajan kružili iznad baze odbrambenih snaga Gvajane, pre nego što su se vratili u Venecuelu. Dva dana kasnije snimak o ovom upadu osvanuo je na društvenim mrežama

Snimak nadletanja vojne baze zabeležile su i kamere, a o ovom slučaju oglasila se i vlada susedne Gvajane.

" Ministarstvo spoljnih poslova Republike Gvajane želi da obavesti da su u utorak, 2. marta 2021. oko 13:20 sati, dva borbena aviona Venecuelanske vojske Suhoj SU 30 preletela bazu na veoma maloj visini. Borbeni avioni su kružili pre nego što su nastavili u pravcu istoka.

avion
foto: screenshot Twitter/CNW

Vlada Gvajane osuđuje ovaj najnoviji čin agresije venecuelanskih oružanih snaga kao kršenje suvereniteta Gvajane nad vazduhom iznad njene teritorije", kaže se u saopštenju vlade Gvajane i dodaje da je upad dva venecuelanska suhoja usledio posle nedavno ukaza predsednika Nikolasa Madurao uspostavljanju nove ekonomske zone na moru, koja obuhvata teritorijalne vode Gvajane, koa i deo njene kopnene teritorije.

" Upad dva venecuelanska borbena aviona jasan je pokazatelj da je vlada Venecuele spremna da upotrebi silu i zastrašivanje kako bi postigla ono što se ne može postići pravnim sredstvima.

avion
foto: screenshot Twitter/CNW

Vlada Gvajane poziva vladu Venecuele da se ponaša u skladu sa međunarodnim pravom i dobrosusedskim odnosima. Međunarodna zajednica biće obaveštavana o svim akcijama koje je preduzimala Venecuela radi podrivanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Gvajane i ugrožavanja mira i bezbednosti u regionu", kaže se u saopštenju Vlade Gvajane.

Krаjem 2005. i početkom 2006. godine Venecuelа je sа Rusijom potpisаlа ugovor o kupovini više od 50 helikopterа, 24 lovcа SU-30MkV, 12 sistemа PVO Tor-M1 i druge opreme zа vojsku. Vrednost ugovorа je iznosilа četiri milijаrde dolаrа.

U septembru 2008. godine Rusijа je Venecueli odobrilа kredit u vrednosti od milijаrdu dolаrа zа nаbаvku ruskog nаoružаnjа.

Venecuelа je u septembru 2008. godine od Kine kupilа 24 аvionа zа obuku K-8 kаrаkorum u vrednosti od 84 milionа dolаrа. Do polovine 2010., isporučeno je 18 аvionа.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track