ISTRAŽIVANJE U SJEDINJENIM DRŽAVAMA: Čak 90 odsto Amerikanaca misli da će do 2030. na čelu države imati ženu!
Foto: Profimedia

kamala haris sve veći favorit

ISTRAŽIVANJE U SJEDINJENIM DRŽAVAMA: Čak 90 odsto Amerikanaca misli da će do 2030. na čelu države imati ženu!

Planeta -

Više od 90 odsto Amerikanaca misli da bi Sjedinjene Države do 2030. mogle da imaju predsednicu, pokazalo je ispitivanje javnog mnjenja. Rezultati su objavljeni u trenutku kada se potpredsednica SAD-a Kamala Haris sve više smatra favoritom za predsedničku nominaciju Demokratske stranke 2024. godine.

Ispitivanje kompanije Galup sprovedeno u 74 zemlje pokazalo je da će Amerikanci najverovatnije reći da bi žena mogla da vodi njihovu zemlju do 2030. godine.

Većina ispitanika u samo tri zemlje, Mauritaniji, Belorusiji i Šri Lanki, kazala je da ne očekuje ženu na mestu predsednice u godinama koje dolaze, pokazalo je ispitivanje sprovedeno od 2019. do 2020., čiji su rezultati objavljeni na Međunarodni dan žena.

119 država nikad nije imalo predsednicu

Žene su predsednice u samo 22 zemlje, a 119 ih nikada nije imalo na svom čelu, pokazuju podaci UN-a, dok žene drže samo nešto više od četvrtine zastupničkih mesta u parlamentima u svetu.

Izbor Kamale Haris za prvu potpredsednicu Sjedinjenih Država prošle godine dao je veliki podsticaj naporima da se poveća udeo žena u politici i na visokim dužnostima, ističu aktivisti.

"Svi mi verujemo da će se Haris ponovo kandidovati za predsednicu veoma, veoma skoro", rekla je Sara Giljermo, izvršna direktorka kalifornijske organizacije IGNITE za mlade žene u politici, opisavši njen izbor kao veliki kulturni pomak.

Kamala Haris
foto: EPA/Justin Sullivan

"To je zaista veliko ne samo za devojčice u svetu nego i za dečake, da mogu u potpunosti da shvate da oba pola mogu da služe na najvišim dužnostima", kazala je.

Kamala Haris, koja je ušla u istoriju kao prva Afroamerikanka i prva Amerikanka azijskog porekla koja je osvojila drugu najvišu dužnost u SAD-u, smatra se očiglednom kandidatkinjom za predsedničku nominaciju Demokratske stranke 2024. ako predsednik Džo Bajden odluči da se neće više kandidovati

Rezultati tog ispitivanja slede nakon prošlonedeljnog upozorenja da, uprkos nedavnim imenovanjima žena na visoke dužnosti u svetu, širi napredak prema jednakosti u politici i drugim ključnim područjima izostaje.

"Napredak šepa, ali promene su moguće"

Izveštaj nevladine organizacije "Equal Measures 2030." pokazalo je da polovina od 129 zemalja koje su obuhvatili istraživanjem zaostaje u ostvarenju cilja rodne jednakosti do 2030. u pet ključnih područja uključujući ministarske dužnosti i zakone o jednakosti na radnom mestu.

"Napredak šepa širomm sveta, ali brze promene kad je reč o jednakosti polova su moguće", kazala je Alison Holder, direktorka organizacije, koja proučava napredak u ostvarivanju ambicioznih globalnih ciljeva u borbi protiv nejednakosti koje su postavili svetski čelnici 2015. godine.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track