Najnovije vesti

DŽOZEF BAJDEN PRIPREMA OSVETU Odobriće tajne napade američkih hakera na Rusiju!
Foto: EPA / Doug Mills / POOL

ODMAZDA

DŽOZEF BAJDEN PRIPREMA OSVETU Odobriće tajne napade američkih hakera na Rusiju!

Planeta

Američki predsednik će u naredne tri nedelje odobriti akciju usmerenu protiv Vladimira Putina i ruskih obaveštajnih službi
 

Za njih nema prepreka Haker u akciji
Za njih nema prepreka Haker u akcijifoto: Profimedia

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena priprema se da odobri hakerske napade na Rusiju, objavio je Njujork Tajms, navodeći da se radi o odmazdi čiji je cilj da se vlastima u Kremlju pošalje jasna poruka! Napadi će biti usmereni ka predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, kao i ruskim obaveštajnim službama i njihova meta neće biti šira javnost, tj. obični građani. Tajne operacije

Citirajući visokog američkog zvaničnika koji je upoznat sa operacijom, njujorški dnevnik prenosi da se u naredne tri nedelje priprema "niz tajnih akcija usmerenih protiv Rusije". - U pitanju su tajne operacije koje će u Rusiji odlično razumeti, ali neće biti vidljive ostatku sveta. Cilj ovih akcija je da se pokrene široka strateška rasprava sa Moskvom - rekao je Jake Sullivan, savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika Bajdena.

Tramp podmetao napad Kini

Kada je polovinom decembra otkriven hakerski napšad na američke vladine agencije danima se čekalo na reakciju Bele kuće, gde je još glavnu reč vodio Donald Tramp (Bajden je tek 20. januara položio zakletvu i postao 46. predsednik). Tramp je dugo ćutao, a kada se konačno oglasio sugerisao je da iza napada možda stoji Kina i da je "sve pod kontorlom". Tadašnji državni sekretar SAD Majk Pompeo jasno je 19. decembra rekao da je "vrlo jasno da iza napada stoji Rusija".

Oni će se poklopiti sa novim ekonomskim sankcijama protiv zvanične Moskve, koje priprema novi šef Bele kuće Džo Bajden, a koji planira da izvršnom naredbom donese uredbu o dodatnom ojačavanju bezbednosti mreža pod kontrolom američke federalne vlade. Akcija američkih hakera uslediće kao odgovor na žestok napad ruskih hakera koji je prvi put otkriven u decembru 2020. kada je izvršen proboj u nekoliko desetina američkih ministarstava, agencija i kompanija.

"Lenji medved" iza napada

Istragu o sajber napadu na SAD vodi FBI. Veruje se da je napad izvela hakerska grupa čija je oznaka "APT29", a koja je poznata i kao "Lenji medved", a koja je u sastavu Spoljne obaveštajne službe rusije (SVR). Ova grupa je izvršila napade na Stejt departmen i Belu kuću tokom vladavine Baraka Obame. Hakeri su između ostalog prodrli u svih pet rodova američke armije i Pentagona, Stejt Department, Ministarstvo pravde, NASA, Nacionalnu bezbednosnu agenciju (NSA)...

Ovaj napad je izvršen preko "zadnjeg ulaza" u programu za upravljanje mrežama koji je distribuirala teksaška kompanija "SolasWinds". Hakeri su uspeli da eksploatišu i kompromituju sisteme više od 100 komercijalnih firmi iz celog sveta, kao i devet američkih vladinih agencija.

Trajao mesecima

Trajao je osam meseci pre nego što je otkriven i to je bio jedan od najvećih i najsofisticiranijih sajber-napada do danas. U Vašingtonu su uvereni da napad ovakve vrste nije mogla daizvrši tek grupa hakera bez pomoći strane vlade. Američke obaveštajne agencije su uprle prstom ka Rusiji optužujući vlasti u Kremlju da stoje iza njega. Zvanična Moskva je demantovala umešanost u incident nazivajući optužbe još jednim "neosnovanim pokušajem da bi se ocrnila Rusija".

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...