Najnovije vesti

NEMAČKA OBJAVILA NOVI PLAN ZA USELJENIKE: Ima 5 faza, a na njemu se radilo 3 godine! Evo šta čeka migrante
Foto: EPA/CHRISTIAN MARQUARDT

plan od 100 koraka

NEMAČKA OBJAVILA NOVI PLAN ZA USELJENIKE: Ima 5 faza, a na njemu se radilo 3 godine! Evo šta čeka migrante

Planeta

Nemačka je sačinila novi plan integracije migranata u društvo, sistem obrazovanja i tržište rada, posle tri godine planiranja i rasprave.

Kancelarka Angela Merkel, prvi ljudi saveznih pokrajina i građanski sektor predstavili su Nacionalni plan za integraciju koji bi trebalo da se sprovede kroz 100 koraka, odnosno 5 faza, i važio bi najmanje deset godina.

U njegovom stvaranju je učestvovalo 300 predstavnika nemačkih saveznih država, gradova, kao i 75 migrantskih organizacija. Usvojen je na velikom samitu kojim je predsedavala Anet Vidman-Mauc, nemačka poverenica za integraciju.

Angela Merkel
foto: EPA/CHRISTIAN MARQUARDT

U prvoj fazi koja počinje još u matičnim zemljama traže one koji su voljni da se obrazuju i rade kako bi se privukla deficitarna, ali i kvalifikovana radna snaga.

Druga faza bi uključivala mere početne integracije kao što su učenje jezika, saveti za početak svakodnevnog života, priznanje ranije stečenih kvalifikacija.

Treća faza bi bila posvećena uključivanju i učestvovanju u nemačkom društvu, a pritom se misli i na integraciju u tržište rada, ali i građanski angažman, gde je očigledno kako se od novih useljenika u Nemačku očekuje da učestvuju u opštem društvenom životu, a ne samo u životu zajednice svojih sunarodnika iz zemlje iz koje potiču.

Angela Merkel
foto: EPA/CHRISTIAN MARQUARDT

Četvrta faza bavi se temeljima za rast društva, što znači omogućavanje useljenicima da ravnopravno učestvuju i imaju koristi od zdravstva, kulture, medija i sporta, dakle, podstiče se raznolikost u ovim sferama.

U petoj fazi cilj je učvršćivanje pripadnosti i solidarnosti sa svojim novim komšijama i njihovim društvom kog useljenici postaju deo. Tu se podrazumeva povećanje stepena naturalizacije, građanskog obrazovanja i učešća u njemu, jednake prilike na tržištu rada i kada se radi o preduzetništvu i o javnom sektoru.

Naglasak je i na naporima u suzbijanju diskriminacije i rasizma. Novi plan podrazumeva i novo zanimanje – "integracijski nadzornik". Reč je o Nemcu koji bi mentorisao aplikante za migraciju u Nemačku kako bi se izbegli svi eventualni nesporazumi koji su do sada ometali normalan suživot i integraciju migranata koji su u velikim brojevima stizali u najveću nemačku ekonomiju.

Kurir.rs/DW/Klix

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja