Najnovije vesti

OBJAVLJEN SNIMAK O LUKAŠENKOVOM RUDNIKU ZLATA: Opozicionari tvrde da beloruski lider ima vile, avione i skupocene majbahe (VIDEO)
Foto: AP/Alexander Zemlianichenko

troši pare građana

OBJAVLJEN SNIMAK O LUKAŠENKOVOM RUDNIKU ZLATA: Opozicionari tvrde da beloruski lider ima vile, avione i skupocene majbahe (VIDEO)

Planeta

Nakon što je svet obišao snimak ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog o navodnoj "Putinovoj vili", pojavio se još jedan dokumentarac koji treba da otkrije da i beloruski ider uživa u luksuzu.

Naime, opozicioni medij Nexta, sa sedištem u Poljskoj, optužuje Aleksandra Lukašenka da uživa u luksuzu i da troši milione na velelepne vile, avione, i basnoslovno skupe automobile poput "rols rojsa" i "majbaha".

Novinari su, pozivajući se na anonimne izvore u kabinetu predsednika, istakli da Lukašenko novcem građana finansira svoje hirove i kupuje nekretnine, vozila i letelice.

U snimku se navodi da je Lukašenkova Palata nezavisnosti u Minsku građane koštala 250 miliona evra, i dodaju da predsednik ima još 17 rezidencija širom zemlje.

U filmu koji je nazvan "Lukašenkov rudnik zlata" beloruski bloger Stepan Putilo navodi i da Lukašenko poseduje flotu vozila, četiri aviona i helikopter. Ipak, kako navode, ništa od ovoga se ne nalazi u Lukašenkovoj imovinskoj karti i nije prijavljeno poreskim organima.

Navode i kako Lukašenko voli brendirane stvari. Ističu kako se njegovi "Patek Philippe" satovi menjaju iz godine u godinu i da je svaki skupocen. Optužili su predsednika i da svojim rođacima deli skupocene "Montegrappa" olovke.

Aleksandar Lukašenko, Mihail Mišustin
foto: Profimedia / Alexander Astafyev / TASS

"Njegovi luksuzni automobili koji vrede oko 4 miliona evra, ni avioni Boing 737 i 767, kao ni poslovni džet G550 i helikopter, koji koštaju stotine miliona evra, nisu izlistani u poreskim izveštajima", navode u snimku.

Optužuju ga i da je za vreme svog predsednikovanja sagradio mnogo objekata, koristeći sumnjive izvore finansiranja.

Najveću pažnju svakako je izazvala njegova Palata nezavisnosti u Minsku, u koju je navodno uloženo oko 250 miliona iz budžeta. Sam Lukašenko tvrdi da nijedna rublja građana Belorusije nije investirana u palatu. Ovo zdanje postalo je simbol tenzija otkako je Lukašenko dobio na poslednjim izborima, što je dovelo do protesta širom zemlje.

Belorusija
foto: Youtube/Nexta

Prema navodima autora snimka, Palata Nezavisnosti nema nikakvu administrativnu svrhu, a poput drugih predsedničkih palata, u njoj postoje sauna, bazen, zimska bašta, vinski podrum, oružarnica, ali i spavaće sobe za Lukašenka i Kolju. Navode i da je u vili sve optočeno zlatom - od grba Republike Belorusije do toaleta.

U filmu se ističe i da su "evropski fondovi doprineli finansiranju Lukašenkovog režima i njegovog raskalašnog načina života".

Belorusija
foto: Youtube/Nexta

"Od 2014. do 2020. EU je uložila oko 3,5 milijardi u Rusiju sa namerom da Minsk udalji od Moskve i da bivšu sovjetsku republiku približi zapadu", navode u dokumentarcu i dodaju da izbori održani u avgustu prošle godine, koje je EU ocenila kao nameštene, i konstantni napadi na opoziciju prikazuju "koliko su u zabludi".

NEXTA navodi da je godinama Evropska banka za obnovu i razvoj, kao i Evropska investiciona banka dali Belorusiji bespovratne kredite ili kredite od 1 odsto kamate. Novac je bio namenjen za ekonomski razvoj, preduzetništvo i zaštitu životne sredine. Umesto toga, kako navode, Lukašenko je sredstva "preusmerio" da bi zadovoljio svoje prohteve.

Aleksandar Lukašenko
foto: Youtube/Nexta

Tvrde da su objekti zidani evropskim novcem, a potom prodavani građanima pod hipotekom u rasponu od 8 do 24 odsto. Sredstva dodeljena za programe zaštite životne sredine, prema anonimnim izvorima u administraciji, išla su, između ostalog, i na održavanje rezidencija šefa države u rezervatima prirode.

Osnivač NEXTA je Stepan Putilo (22) koji je svoj prvi Jutjub kanal pokrenuo kada je imao 15 godina. U početku se fokusirao na muziku, ali se dve godine kasnije veoma zainteresovao za politiku i rekao je da će "učiniti sve da otkrije sve prljavštine o Lukašenku".

U februaru 2018. protiv njega je pokrenuta istraga zbog vređanja predsednika u snimcima. Tada je već bio u Poljskoj gde je studirao i više se nije vraćao u Belorusiju. NEXTA Telegram nalog je napravljen u jesen 2018. Prošle godine, bio je jedan od "glavnih izvora informisanja" o protestima u državi nakon izbora. U oktobru su beloruske vlasti taj kanal označile kao ekstremistički i zabranile objavljvanje ili deljenje informacija koje imaju logo NEXTA.

Kurir.rs/Telegraf/Nexta

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...