OVO NIKO NIJE OČEKIVAO: Obistinila se najgora noćna mora pokojne princeze Dajane
Foto: EPA, Profimedia

HAOS NA BRITANSKOM DVORU

OVO NIKO NIJE OČEKIVAO: Obistinila se najgora noćna mora pokojne princeze Dajane

Planeta -

Rođena braća, prinčevi Vilijam i Hari prekinuli su svaki kontakt, a intervju Opri Vinfri je početak otvorenog sukoba

Intervju koji su princ Hari i njegova supruga Megan Markl dali američkoj voditeljki Opri Vinfri, a koji su britanski mediji opisali kao atomsku bombu u kraljevskoj porodici, označio je početak otvorenog sukoba između riđokosog princa i njegovog rođenog brata, princa Vilijama. Kako prenosi Bild, obistinila se najgora noćna mora njihove majke, princeze Dajane, koja je poginula u saobraćajnoj nesreći u tunelu u Parizu 31. avgusta 1997.

Brižna i posvećena

Dajana, ikona kraljevske porodice, zahvaljujući kojoj je monarhija preživela brojne izazove druge polovine 20. veka, važila je za brižnu i posvećenu majku. - Želim da moji sinovi razumeju emocije ljudi, njihovu nesigurnost, njihove nevolje, probleme, nade i snove. Živim za svoju decu. Bila bih izgubljena bez njih. Vodim ih svuda da bi što bolje razumeli život. Borim se za svoju decu kako bi bili ljudi i kako bi iskazali svoj potencijal u javnim obavezama. Porodica je najvažnija - govorila je princeza Dajana.

Pokušavaju da spreče haos na dvoru... Princ Čarls i kraljica elizabeta Druga
Pokušavaju da spreče haos na dvoru... Princ Čarls i kraljica elizabeta Drugafoto: AP / Dominic Lipinski / Pool, Profimedia

Očekivana podrška za Vilijama Izvori bliski Bakingemskoj palati navode da su kraljica Elizabeta Druga i njen sin, princ Čarls stali uz princa Vilijama, drugog u redu za nasleđe prestola, nakon što je ovaj prvi javno izašao u javnost i odgovorio na optužbe da su princ Hari i njegova supruga, čija je majka Afroamerikanka, uvređeni na rasističkoj osnovi od strane visokog člana kraljevske porodice. - Mi nismo rasistička porodica. Nisam još razgovarao s bratom u vezi s tim, ali nameravam - rekao je Vilijam. Hari je u privatnom razgovoru sa Oprom rekao kako uvreda nije došla od kraljice i njenog supruga, princa Filipa.

Nakon Dajanine smrti mladi prinčevi su prošli turbulentan tinejdžerski period relativno uspešno. Bio je to period obeležen raskalašnim žurkama, pijanstvima, obračunima s paparacima... Pamte se i brojne usputne ljubavne veze, kao i Harijev maskenbal na kojem se pojavio u nacističkoj uniformi. Kroz čitav period braća su prošla zajedno i držali su jedan drugom odstupnicu. Ni Vilijamova ženidba nije narušila taj odnos, a Hari i princeza Kejt Midlton slagali su se odlično.

Svađe i uvrede

Sve je krenulo nizbrdo kada je Hari započeo vezu sa američkom glumicom Megan Markl. Brat mu je, kako tvrde britanski tabloidi, otvoreno rekao da ne žuri s venčanjem, očigledno ne slažući se s njegovim izborom. Harijevu i Meganinu svadbu obeležila je njena svađa s Kejt Midlton, zbog koje se mlada rasplakala. Hari i Megan su ubrzo napustili kraljevsku porodicu i braća su prekinula kontakt. U intervjuu Opri par je otkrio da je bio uvređen na rasnoj osnovi. Po svemu sudeći, uvreda je došla od Vilijama, jer se on osetio prozvan da u javnosti odgovori na optužbu izjavivši kako kraljevska porodica nije rasistička.

Kurir/A.P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track