NOVI SUKOB SAD I RUSIJE U Vašingtonu tvrde da je Putin naredio da se pred američke izbore lažima favorizuje Tramp
Foto: AP

PRETNJA

NOVI SUKOB SAD I RUSIJE U Vašingtonu tvrde da je Putin naredio da se pred američke izbore lažima favorizuje Tramp

Planeta -

Američka Nacionalna obaveštajna agencija navodi da je zvanični Kremlj pokušao da utiče na rezultat glasanja za predsednika SAD.

Nazvao je Putina ubicom Džozef Bajden, predsednik SAD i predsednik Rusije
Nazvao je Putina ubicom Džozef Bajden, predsednik SAD i predsednik Rusijefoto: AP/Evan Vucci, AP/Mikhail Klimentyev

Ruski predsednik Vladimir Putin autorizovao je pokušaje mešanja u prošlogodišnje predsedničke izbore u Americi u korist bivšeg predsednika Donalda Trampa, navodi se u izveštaju na 15 strana koji je objavila Nacionalna obaveštajna agencija SAD. Zvanična Moskva je širila laži i neosnovane optužbe protiv Trampovog protivnika Džozefa Bajdena, koji je na kraju pobedio na izborima.

Rezultat izbora nije kompromitovan

U izveštaju se navodi i da nijedna strana vlada nije "kompromitovala konačan rezultat izbora". Izveštaj je objavila kancelarija Avril Hejns, direktorke Nacionalne obaveštajne agencije, i u njemu se navodi da su se, pored Rusije, i druge zemlje, poput Irana, mešale u izborni proces. - Saveznici Donalda Trampa su radili za Moskvu kad su širili tvrdnje protiv Džozefa Bajdena u vezi s poslovanjem u Ukrajini i povezanosti s Rusijom - naveo je Rojters. Američki predsednik Džo Bajden rekao je za ABC njuz da će Putin platiti za mešanje u američke izbore. - Platiće cenu, a kakve će biti posledice, videćete uskoro - rekao je Bajden. On je kazao i da ne veruje da Putin ima dušu, a odgovorio je potvrdno na pitanje da li misli da je ruski predsednik ubica: - Da, mislim to. Britanski BBC podseća da su Bajden i njegov sin Hanter, koji je bio direktor u upravnom odboru jedne ukrajinske energetske kompanije, bili meta optužbi da su korumpirani i da su poslovali s Kinom. Tužilac iz Delavera je mesec dana posle izbora pokrenuo istragu protiv njegovog sina Hantera u vezi s poreskim malverzacijama.

Slični pokušaji iz Kube i Venecuele

Američki obaveštajci tvrde da su na izbore pokušali da utiču Kuba, Venecuela i libanski pokret Hezbolah. Izveštaj CIA iz 2019. navodi da je Rusija uticala na izbore iz 2016, kad je Tramp pobedio Hilari Klinton i postao predsednik SAD. Iz Kremlja su opisali kao neutemeljene navode iz izveštaja: - Rusija se nikad nije mešala u američke izbore. Ne slažemo se sa zaključcima izveštaja koji se tiču naše zemlje - poručio je Dmitrij Peskov, portparol Kremlja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja