ORBAN: Brisel je zabrljao, uvoz vakcina sa Istoka je nužan
Foto: EPA/Ian Langsdon

kritika

ORBAN: Brisel je zabrljao, uvoz vakcina sa Istoka je nužan

Planeta -

Mađarski premijer Viktor Orban je izjavio da je Brisel zabrljao sa nabavkom vakcina protiv korone i da je zbog toga njegova zemlja u nevolji. Orban poručuje da je stoga nužan uvoz vakcina sa Istoka.

U intervjuu za radio „Košut“, Orban je podsetio da je u Izraelu skoro završena imunizacija celog stanovništva, da je u Velikoj Britaniji vakcinisano 30 do 40 odsto građana, a da se u Evropskoj uniji taj broj ne pomera sa 6,8 odsto vakcinisanih.

„Sve to jasno ukazuje da nešto nije u redu i to nije ni političko pitanje, ni optužba, niti bilo kakav izraz antipatije prema EU ili birokratiji u Briselu, već činjenica. Tako stoje stvari - zabrljali su“, rekao je Orban.

Orban je podržao inicijativu austrijskog kancelara Sebastijana Kurca, koji je zajedno sa vladama Češke, Slovenije, Bugarske i Letonije predložio da se održi samit EU o nabavci i raspodeli vakcina.

„Vidimo da neke zemlje dobijaju više, a neke manje“, kazao je Orban.

On je istakao da bi se Mađarska našla u nezgodnoj situaciji da nije naručila 3,5 miliona kineskih i ruskih vakcina s kojima je do sada već vakcinisano pola miliona građana.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track