EVROPSKE ZEMLJE SVE VIŠE ODUSTAJU OD ASTRAZENEKE: Od ovog cepiva protiv korone suspendovalo više od 10 država
Foto: EPA /DOMINIC LIPINSKI / POOL

pandemija

EVROPSKE ZEMLJE SVE VIŠE ODUSTAJU OD ASTRAZENEKE: Od ovog cepiva protiv korone suspendovalo više od 10 država

Planeta -

Španija će prestati da koristi vakcinu "Astra Zeneke" protiv kovid-19 na najmanje dve sedmice, izjavila je danas španska ministarka zdravlja Karolina Darias.

Ranije danas Francuska je zaustavila davanje vakcine protiv kovid-19 AstraZeneke na najmanje dva dana, dok se o njoj sutra popodne ne izjasni Evropska agencija za lekove (EMA), izjavio je predsednik Francuske Emanuel Makron.

I Italija je suspendovala upotrebu vakcine protiv kovid-19 AstraZeneke, preneo je Rojters.

Italijanska agencija za lekove AIFA navela je da je odluka doneta iz predostrožnosti, kao privremena mera dok svoje mišljenje ne da EMA.

Nemačka vlada je ranije danas, takođe, saopštila da obustavlja upotrebu vakcine "Astra Zeneka" protiv korona virusa zbog novih izveštaja o opasnim krvnim ugrušcima koji se stvaraju pri korišćenju te vakcine.

Slovenija je odlučila da privremeno obustavi upotrebu vakicna protiv korona virusa AstraZeneke, dok čeka odluku Evropske medicinske agencije o tom cepivu.

Ministar zdravlja Janez Pokulkar rekao je danas da slovenačka ekspertska grupa za vakcine nije pronašla razuman osnov za obustavljanje upotrebe te vakcine, ali da je ta mera preduzeta iz predostrožnosti.

On je dodao da će svi koji treba da prime vakcine narednih dana dobiti drugi termin, ako se imunizacija vakcinama AstraZeneke i Moderne nastavi po planu, prenosi STA.

Obustavu korišćenja Astra Zenekine vakcine su prethodno iz predostrožnosni objavile Holandija, italijanski region Pijemont, Irska, Norveška, Danska, Island, Bugarska i Rumunija.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja