JEZIVO UPOZORENJE PUČISTIMA U MJANMARU: Završićete kao Muamer Gadafi ili Sadam Husein! (VIDEO)
Foto: EPA/Stringer, Profimedia

jasno

JEZIVO UPOZORENJE PUČISTIMA U MJANMARU: Završićete kao Muamer Gadafi ili Sadam Husein! (VIDEO)

Planeta -

Mjanmarska vojna hunta upozorena je da bi ih mogla dočekati ista sudbina kao Sadama Huseina ili Muamera Gadafija usred strahova da bi zemlja mogla ući u "najveći građanski rat" u svojoj istoriji.

Ujedinjene nacije kažu da je od puča 1. februara ubijeno 138 demonstranata, uključujući najmanje 39 ljudi u nedelju, najkrvaviji dan otkako je vojska preuzela vlast.

Dr Saša, specijalni izaslanik raspuštenog demokratskog parlamenta pri UN, rekao je za Skaj Njuz da će, ukoliko se krvoproliće nastavi bez snažne akcije međunarodne zajednice, narod zemlje biti prisiljen da se brani.

Apelovao je na generale koji vode državu da se povuku, oslobode pritvorene i vrate Mjanmar u demokratiju.

Ako se to ne dogodi, predvideo je da će završiti poput Muamera Gadafija, Sadama Huseina i Osame bin Ladena - "uhapšeni ili ubijeni".

Pukovnik Gadafi uhvaćen je i ubijen u oktobru 2011. godine, Sadam Hussin je pogubljen u decembru 2006. godine, a bivši lider Al Kaide ubijen je u raciji američkih specijalnih snaga 2011. godine.

Dr Saša rekao je da Indija, Kina, SAD, Velika Britanija, Evropa i susedne države u jugoistočnoj Aziji treba da rade zajedno kako bi izvršile pritisak na generale koji su preuzeli kontrolu.

Mjanmar je opozvao ambasadora u Velikoj Britaniji nakon što je pozvao na puštanje pritvorene liderke Aung San Suu Či, "Ako ne formiramo ovu međunarodnu koaliciju na Mjanmaru što je pre moguće, to će doneti, bojim se, najveći građanski rat koji smo ikada videli", upozorio je on.

"Više nam ne trebaju izjave. Više nam ne trebaju reči. Trebaju nam akcije. Stoga tražimo od međunarodne zajednice.

"Mislimo na koordinirane, ciljane i oštrije sankcije, kako diplomatski, tako i ekonomski i politički."

Vojska Mjanmara tvrdila je da je prošlog meseca bila primorana da preuzme vlast i proglasi vanredno stanje kao odgovor na navodnu prevaru na opštim izborima u novembru.

Od puča, demonstranti su se pretežno koncentrisali na miroljubivi otpor, ali dr Saša rekao je da su mnogi gubili veru da će doći bilo kakva pomoć izvana.

Rekao je: "Oni kažu 'dosta je, dovoljno su nas ubili. Koliko mrtvih želite? Koliko mrtvih treba da bi međunarodna zajednica intervenisala u situaciji?'

"Tako da mislim da je vrlo stvarno da će ljudi, ako dozvolimo da se takva situacija nastavi, biti prinuđeni da se brane".

Kurir.rs/Sky News

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja