PETORKA SE SASTALA U BEČU Borisov: U EU se nepravedno raspodeljuju vakcine, rečeno je da ne kupujemo kineske i ruske
Foto: EPA/CHRISTIAN BRUNA

ljutnja zbog eu sistema

PETORKA SE SASTALA U BEČU Borisov: U EU se nepravedno raspodeljuju vakcine, rečeno je da ne kupujemo kineske i ruske

Planeta -

Kada se donosila odluka o početku vakcinacije, državama EU je bilo naloženo da ne pregovaraju o kupovini ruske i kineske vakcine, tvrdi bugarski premijer Bojko Borisov.

"Mi ispunjavamo sve instrukcije. Ako se sećate, trebalo je istog dana i istog časa (započeti vakcinaciju). Mi smo to ispunili i počeli vakcinaciju. Osim toga, bilo nam je rečeno da se države-članice uzdrže od (kupovine) ruske i kineske vakcine. Mi smo naručili četiri - AstraZeneka, Džonson, Moderna, Fajzer. Tako nam je saopštila komisija“, izjavio je Borisov na konferenciji nakon sastanka sa predsednicima vlada drugih država EU u Beču.

Premijer se u Beču sastao sa kolegama iz Austrije, Češke, Hrvatske, Letonije i Slovenije koje su još prošle nedelje uputile pismo Evropskoj komisiji povodom nepoštovanja proporcionalne raspodele vakcina u skladu sa sopstvenom epidemiološkom situacijom, zbog čega sada moraju da se međusobno dogovaraju.

Bojko Borisov, Sebastijan Kurc
foto: EPA/CHRISTIAN BRUNA

Prema rečima Borisova, oni su uvek verovali u evropsku solidarnost i odluke Evropskog saveta. On je podsetio da je u maju 2020. godine sa kolegama glasao za proporcionalnu raspodelu vakcina, nakon čega su državama EU bile preporučene najbolje moguće opcije.

Bojko Borisov
foto: EPA/CHRISTIAN BRUNA

"Naručili smo nekoliko miliona svake vakcine. Nijedna od kompanija ne ispunjava uslove dogovora. Osim toga, kao što se vidi iz grafika koji su predložile austrijske kolege, oni ne samo da ne ispunjavaju dogovor, već krše princip proporcionalne raspodele za koji je glasao Savet“, izjavio je on.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track