BRISEL KONAČNO PREDSTAVIO DIGITALNI KOVID PASOŠ Ovo su tri uslova kako će se putovati unutar Evropske unije
Foto: Profimedia, Twitter/Ann Hidalgo

evropska komisija

BRISEL KONAČNO PREDSTAVIO DIGITALNI KOVID PASOŠ Ovo su tri uslova kako će se putovati unutar Evropske unije

Planeta -

Evropska komisija danas je predstavila Digitalni zeleni sertifikat kojim će građani moći da dokažu da nisu zaraženi koronavirusom i da ne predstavljaju opasnost za epidemiološku sliku zemlje u koju dolaze. Sertifikat će uključivati tri kriterijuma - dokaz da imaju negativan PCR test, da su primili vakcinu ili da su preležali kovid 19.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predstavila je danas usvojeni predlog Komisije o "digitalnoj zelenoj potvrdi" kojoj je cilj da olakša putovanje unutar Evropske unije.

Prema predlogu Evropske komisije ova potvrda bi bila i u papirnom i u elektronskom obliku, a izdavale bi je vlasti iz svih država članica.

Sertifikat bi bio priznat od svih članica Evropske unije i država koje se nalaze u Šengenskom prostoru, a nisu u EU. Ova potvrda će dokazati da je osoba ili vakcinisana protiv kovida-19, da poseduje negativan test ili dokaz da je preležala kovid-19.

Potvrda se izdaje državljanima Evropske unije, ali i stranim državljanima koji žive u EU kao i članovima njihove porodice. Izdavanje ovih potvrda za građane će biti besplatno.

pasos za vakcine
foto: Profimedia

Komisija naglašava da će u ovom slučaju, s obzirom na to da ove potvrde sadrže osetljive lične podatke, zaštita tih podataka biti izrazito visoka.

"Digitalna potvrda" će sadržati podatke o cepivu koje je građanin primio, ko je proizvođač, broj doze i datum vakcinacije.

Potvrda o testiranju će sadržati vrstu testa, datum i vreme testiranja, mesto testiranja i rezultat testiranja.

Potvrda o tome da je osoba preležala kovid-19 sadržavaće datum kada je utvrđen pozitivan test, telo koje je izdalo potvrdu, datum izdavanja i rok trajanja.

pasos za vakcine
foto: Profimedia

Poslednja stavka o roku trajanja mogla bi da izazove kontroverze budući da još nije utvrđeno koliko imunitet traje za osobe koje su preležale kovid-19.

Države članice će morati da priznaju potvrde o vakcinisanju bez obzira na tip cepiva. Takve potvrde moraće da priznaju i kao kriterijum da se putnici oslobode od restriktivnih mera, poput samoizolacije.

Međutim, u tom slučaju osoba mora biti cepljena cepivom koje ima dozvolu za širu upotrebu na teritoriji Evropske unije. Ipak, države članice imaju mogućnost same da prihvate i potvrde o cepljenju drugim cepivima.

pasos za vakcine
foto: Profimedia

Ovo pitanje je postavljeno zbog toga što neke države članice, kao i one izvan nje, koriste i kinesko i rusko cepivo koje nije odobreno u Evropskoj uniji.

Prema tumačenju Evropske komisije, cepljenje takvim cepivima neće biti dovoljno za potvrdu za celu EU, ali svaka država ima pravo sama da odluči o tome hoće li ga priznati.

Evropska komisija navodi da se ovime “nipošto ne uvode uslovi za putovanje” i da ovakva potvrda ne može biti preduslov za putovanje. Njome se samo želi olakšati sloboda kretanja.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track