AFERA MASKE NE JENJAVA Sve je krenulo iz redova Merkeline stranke, sada je na udaru i bivši bavarski ministar pravde! (FOTO)
Foto: EPA/Andreas Gora

korupcijski skandal

AFERA MASKE NE JENJAVA Sve je krenulo iz redova Merkeline stranke, sada je na udaru i bivši bavarski ministar pravde! (FOTO)

Planeta -

Vlasti u Bavarskoj izvršile su u sredu, u sklopu istrage protiv demohrišćanskih političara osumnjičenih za korupciju prilikom nabavke zaštitnih maski, pretres u kancelariji zastupnika Hrišćansko-socijalne unije (CSU) i bivšeg bavarskog ministra pravde Alfreda Sautera.

"Istraga zbog sumnje u uzimanje mita u međuvremenu je proširena na pet osoba", saopštilo je Državno pravobranilaštvo u Minhenu.

Istraga je krenula od zastupnika CSU-a Georga Nislajna, koji je pre nekoliko dana na pritisak stranačkog vođstva istupio iz stranke i dao ostavku na mesto potpredsednika Zastupničkog kluba demohrišćanske Unije CDU/CSU u Bundestagu. Nislajn je, uprkos kritikama, zadržao svoj zastupnički mandat.

Pravobranilaštvo u Minhenu je, prema saopštenju, izvršilo pretres u deset objekata u Minhenu i okrugu Švaben. "Augsburger Algemajne“ javlja kako se redom radi o objektima povezanim sa Alfredom Sauterom.

Sauter je pre nekoliko dana objavio kako je u svojstvu advokata sastavio ugovor između kompanije iz savezne pokrajine Hesen, koja se bavi nabavkom zaštitne opreme u borbi protiv pandemije koronavirusa, i bavarskog ministarstva zdravlja.

Prilikom sklapanja ugovora u, kako se navodi, "milionskom iznosu", kompanija osumnjičenog zastupnika Nislajna je za usluge posredovanja primila proviziju u iznosu od 660.000 evra, javlja magazin "Špigel".

Savezno ministarstvo zdravlja je saopštilo kako je u međuvremenu vođstvu parlamenta predalo listu sa imenima aktuelnih zastupnika koji su na bilo koji način povezani sa poslovima nabavke zaštitne opreme potrebne u borbi protiv pandemije koronavirusa.

I zastupnik Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Nikolas Lobel, koji je na pritisak vrha stranke povukao zastupnički mandat, osumnjičen je da je posredovao pri sklapanju poslova za nabavku zaštitnih maski, za šta je primio proviziju od 250.000 evra.

Vodeći političari, među kojima i predsednik Frank-Valter Štajnmajer najoštrije su osudili bogaćenje zastupnika na poslovima vezanim za pandemiju.

Prema procenama analitičara, rekordni gubici CDU-a na nedeljnim izborima u Baden-Virtenbergu i Porajnju-Falačka, povezuju se sa skandalima oko zaštitne opreme u koje su upleteni demohrišćanski političari, a veruje se da bi taj skandal mogao imati uticaja i na savezne izbore u septembru.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track