NEMAČKI ZVANIČNICI PRITISKAJU EU: Odobrite Sputnjik V!
Foto: EPA/PHILIPP GUELLAND

hoće ubrzanje procedura

NEMAČKI ZVANIČNICI PRITISKAJU EU: Odobrite Sputnjik V!

Planeta -

Više regionalnih nemačkih zvaničnika pozvalo je danas evropske vlasti da ubrzaju ispitivanje ruske antikovid vakcine Sputnjik V i da predvide njenu upotrebu u celoj EU kada se odobri.

"Važno je ubrzati procedure odobravanja posebno u slučaju Sputnjika", rekao je bavarski lider Markus Zeder posle razgovora 16 vođa nemačkih regiona sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lejen.

Zeder je rekao da su do sada sprovedene studije o ruskoj vakcini pokazale da je vrlo bezbedna i u nekim slučajevima bolja od već odobrenih vakcina.

"Treba da je odobrimo brzo i efikasno bez ulaženja u uobičajene birokratske detalje", rekao je Zeder. Gradonačelnik Berlina Mihael Miler je takođe rekao da su Evropi potrebne sve vakcine koje može da dobije.

Evropska agencija za lekove (EMA) je početkom marta počela ispitivanje Sputnjika V da bi je odobrila, ali neke zemlje EU su već počele da je koriste.

Sputnjik V, vakcina
foto: AP/Pavel Golovkin

Bavarski lider je ocenio danas da je odobrenje ove vakcine sada samo "pitanje vremena" i da je važno da se EU organizuje da garantuje prodizvodnju i snabdevanje tim proizvodom.

"EU treba brzo da pregovara i da ne čeka da stigne odobrenje. Radi se o hitnom apelu da se ne propusti još nešto. Ako se pokaže da je proizvodnja Sputnjika teška moglo bi da se predloži da se proizvodi ovde u Nemačkoj", rekao je on.

Ruski suvereni fond objavio je u ponedeljak da su sporazumi o proizvodnji te antikovid vakcine postignuti sa kompanijama u Italiji, Španiji, Francuskoj i Nemačkoj dok se čeka odobrenje za upotrebu Evropske agencije za lekove. Te zemlje nisu međutim potvrdile da su takvi sporazumi potpisani.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track