PREMIJER MAĐARSKE OPTIMISTA Orban: Imaćemo leto bez vanrednih mera!
Foto: EPA/ALEXEI NIKOLSKY/SPUTNIK /KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

ZA 24 sata 213 preminulih

PREMIJER MAĐARSKE OPTIMISTA Orban: Imaćemo leto bez vanrednih mera!

Planeta -

Situacija sa pandemijom koronavirusa u Mađarskoj je alarmantna, a premijer Viktor Orban je optimista uprkos obaranju crnog rekorda!

Mađarska je jedina zemlja EU koja je odobrila upotrebu kineskih vakcina
Mađarska je jedina zemlja EU koja je odobrila upotrebu kineskih vakcina foto: Shutterstock

U petak je kako prenosi Rojters, oboren rekord od preko 10.000 zaraženih za 24 sata (10.759), dok je preminulo 213 osoba. Premijer Viktor Orban najavio je početak ublažavanja vanrednih mera nakon što bude vakcinisano još milion građana.

"Velike su šanse da ćemo imati leto bez vanrednih mera i ograničenja", rekao je Orban i istakao da su bolnice uspele da se izbore sa velikim brojem inficiranih. Do sada je u Mađarskoj koja ima oko 10 miliona stanovnika, vakcinisano 1,5 miliona osoba.

Premijer je najavio postupno otvaranje ekonomije koja je prošle godine imala pad od 5,1 odsto.

"Ograničenja će se ublažavati postupno kada se broj vakcinisanih pređe 2,5 miliona", naveo je Orban i ponovio podršku korišćenju kineskih i ruskih vakcina.

Mađarska je prva zemlja članica EU koja je odobrila korišćenje ove dve vrste vakcina. Orban je najavio da će se njegova stranka Fideš udružiti sa strankama iz Italije i Poljske kako bi se reorganizovala politika desnih partija u Evropi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track