OD OVE VAKCINE SU AMERI OČEKIVALI ČUDO: Misterija je zašto su milioni doza jednokratnog cepiva još neiskorišćeni (VIDEO)
Foto: Profimedia

džonson i džonson

OD OVE VAKCINE SU AMERI OČEKIVALI ČUDO: Misterija je zašto su milioni doza jednokratnog cepiva još neiskorišćeni (VIDEO)

Planeta -

Jednokratna vakcina kompanije Džonson i Džonson trebalo je da bude katalizator za povratak Amerike u normalu. Umesto toga, to izaziva zabunu i upiranje prsta između država i Bajdenove administracije oko toga zašto milioni doza sede neiskorišćeni.

Skoro tri nedelje nakon što je Uprava za hranu i lekove odobrila pucnje, čini se da niko ne može da objasni zašto imunizacije zaostaju. Smatra se da neke države namerno zadržavaju snimke, dok druge kažu da je potrebno vreme da se inokulišu populacije poput domaćih.

Tokom protekle dve nedelje, visoki zvaničnici Bajdenove administracije sastali su se privatno kako bi pokušali da utvrde šta se dogodilo. Dvoje visokih zvaničnika administracije veruju da države štede svoje zalihe za J&J dok ne bude dovoljno da dođu do siromašnih zajednica i određenih grupa, poput nastavnika ili invalida. Ali više državnih zvaničnika kaže da koriste sve što dobiju čim ga dobiju.

Jasno je da je stvarno primljeno oko 2,3 miliona od 4,3 miliona doza isporučene vakcine. Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, poslednjih dana u ljude je ušlo između 140.000 i 200.000 doza.

Kvrgavo predstavljanje J&J ističe izazove sa kojima se Bela kuća i dalje suočava, obezbeđujući pravovremenu i stabilnu primenu vakcina Covid-19, dok predsednik Džo Bajden gleda 4. jul kao "Dan nezavisnosti" od virusa. Budući da su za pucanje J&J potrebne samo dve nedelje da bi se postigao imunitet - u poređenju sa pet ili šest nedelja za injekcije od dve doze iz Fazera i Moderne, - odsustvo dovoljno „jednog i obavljenog“ vakcinisanja ima efekat talasa, usporavajući ukupni tempo uvođenja.

Službenici administracije Bajdena više puta su upozoravali da bi prvobitno raspoređivanje J&J bilo teško, jer je u uvodnim nedeljama bilo dostupno samo nekoliko pucnjeva. Problemi bi takođe mogli biti složeni izveštavanjem o zaostajanju. Ali očekuju da će se distribucija izgladiti kada veći deo vakcine postane dostupan krajem ovog meseca.

„Ne možete ravnomerno distribuirati vakcinu ako nema dovoljno doza za distribuciju“, rekao je jedan visoki zdravstveni zvaničnik.

Budući da države imaju poslednju reč u raspodeli njihovih dodeljivanja, neke koriste J&J vakcinu za populacije teže dostupne za sastanak sa drugom ponudom. Drugi stavljaju brzinu iznad kapitala i široko šalju fotografije.

„Možda je malo sporije uvođenje jer svi pokušavaju da odluče kako najbolje iskoristiti ovu vakcinu“, rekao je Marcus Plescia, glavni medicinski službenik Asocijacije državnih i teritorijalnih zdravstvenih službenika.

Zapadna Virdžinija u početku koristi vakcinu J&J da bi inokulirala svoju populaciju beskućnika i korisnika domova, kao i one sa intelektualnim i razvojnim teškoćama koje žive u zajednici. Do sledeće nedelje zdravstveni službenici predviđaju da će potrošiti celokupnu prvu pošiljku od 15.500 J&J injekcija, a ta imenovanja vakcina već su poređana, prema rečima Klej Marša iz Zapadne Virdžinije.

„Mislim da ljudi stiču utisak kako to najbolje učiniti“, rekao je Marš. „Mi samo pokušavamo da izgradimo taj okvir, logistiku i procese kako bismo najefikasnije i efikasnije iskoristili ovu novu priliku.“

Pensilvanija koristi svojih 107.600 doza J&J za vakcinaciju nastavnika i drugog školskog osoblja, nastojeći da decu vrati u učionice. Od petka je primenjeno skoro 83.900 hitaca, prema izjavi portparola zdravstvenog odeljenja.

U toku pandemije koja se odvija, ekonomske krize i računajući na rasu, guverneri i gradonačelnici oblikuju našu zajedničku budućnost. Ko su igrači moći i kako oni vode politiku i utiču na Vašington?

Merilend je svoje vakcine rasporedio u razna okruženja, poput zdravstvenih odeljenja, bolnica i dve masovne lokacije za vakcinaciju.

„Želimo da budemo sigurni da smo uvek fleksibilni i dajemo ljudima najviše mogućnosti, pa smo želeli da uđemo u što više podešavanja“, rekao je Brian Mroz, pomoćnik državnog sekretara za zdravstvo.

Ranije ovog meseca, naučnici i stručnjaci za javno zdravlje upozorili su da ne preporučuju pucanje J&J za određene grupe, zabrinuti zbog percepcije da se vakcina "razlikuje" od drugih. Koordinator Bele kuće za koronavirus Džef Zients čak je upozorio države da bi Bela kuća mogla da interveniše uz „tehničku pomoć“ ako sazna da države to čine. J&J se pokazao u ispitivanjima kao manje efikasan od Fajzera ili Moderne, ali pruža snažnu zaštitu od hospitalizacije i smrti.

„Mislim da je savezna vlada pokušala da pruži neko vođstvo u tome - to je korisno“, rekao je Plescia. „Ali, kao što smo videli, države su pažljive i poštuju savezne smernice, ali one tada rade ono što im odgovara“.

U međuvremenu, guverneri su osetljivi na način prikazivanja podataka o vakcinaciji. U privatnim nedeljnim pozivima sa Belom kućom, oni su pritiskali Bajdenovu administraciju da bi utvrdili koliko doza je savezna vlada odgovorna za davanje, zabrinuti CDC-ov javni tragač drži države odgovornim za doze koje nisu pod njihovom kontrolom.

CDC će pružiti dodatne izveštaje koji prikazuju podatke o vakcinaciji u saveznim i državnim kanalima, prema višem zvaničniku administracije.

Zvaničnik je naglasio da se agencija fokusirala na broj Amerikanaca koji su vakcinisani u celini, „što je relevantno za kontrolu bolesti“, a ne na kanal kojim je primenjen hitac. Države imaju pristup tim informacijama putem sistema zvanog Tiberije.

Nejasno je koliko su doza J&J vakcine davale savezne lokacije za vakcine, maloprodajne apoteke i federalno kvalifikovani zdravstveni centri, koje države ne kontrolišu. Od 10. marta, oko 50.000 doza J&J poslato je u Kaliforniju, Teksas i Floridu radi administracije na saveznim lokacijama koje vodi Federalna agencija za upravljanje vanrednim situacijama, prema izjavi portparola. Dodatnih 23.000 je bilo u tranzitu u to vreme, rekao je zvaničnik. FEMA nije odgovorila na dodatne zahteve za komentar o tome koliko je više doza vakcine isporučeno u protekle dve nedelje i koliko je ukupno dato.

Džo Bajden ušao je u Belu kuću sa ekspanzivnom agendom koja uključuje pripitomljavanje koronavirusa, preoblikovanje ekonomskog oporavka, reviziju klimatske politike i preispitivanje moći tehnoloških kompanija.

Nedeljna izdvajanja za vakcinu J&J su se takođe promenila poslednjih dana, prema izveštajima nekoliko internih brifinga za više rukovodstvo koje je dobio POLITICO. Početkom meseca, administracija je dodelila državama 3,9 miliona doza, savezni program koji usmerava doze u maloprodajne apoteke, pružaoce zdravstvenih usluga u zaštitnim mrežama i na pilot lokacije za vakcinaciju koje vodi FEMA. Od tada, doze su se sporadično izbacivale.

Uprava je prvobitno rekla da možda neće primiti više doza vakcine do kraja marta. Zatim, prema jednom brifingu od 11. marta, administracija je rekla da planira da dodeli još 400.000 doza širom zemlje sledeće nedelje. Na drugom brifingu od 15. marta rečeno je da je administracija ta sredstva dodijelila na 600.000. Još uvek nije jasno koliko je doza J&J prošlo kontrolu kvaliteta i čeka na isporuku.

Uprkos sve većem broju izdvajanja tokom poslednje dve nedelje, stopa vakcinacije je i dalje niska.

Kurir.rs/Politiko

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track