DA JE OVA ZABRANA PROŠLA MASAKR U KOLORADU SE NE BI DESIO: Iza svega stoji moćna lobi grupa, koja odoleva pritiscima (VIDEO)
Foto: Profimedia

tuga

DA JE OVA ZABRANA PROŠLA MASAKR U KOLORADU SE NE BI DESIO: Iza svega stoji moćna lobi grupa, koja odoleva pritiscima (VIDEO)

Planeta -

Nacionalno udruženje za oružje SAD (NRA) nedavno se pohvalilo da je pomoglo da se blokira zabrana pušake koja je korišćena u pucnjavi u Koloradu.

Vlasti nisu odmah dostavile detalje o korišćenom oružju, ali stariji izvor zakona rekao je CNN-u da se radi o pušci u stilu AR-15.

Pucnjava se dogodila nekoliko dana nakon što je sudija u Koloradu blokirao Boldera da sprovede dvogodišnju zabranu pušaka u gradu. Sudija je presudio da je zabrana kršila stariji državni zakon koji zabranjuje opštinama da same donose pravila o vatrenom oružju.

Grad je tada rekao da će razmotriti žalbu na presudu, navodi Denver Post, ali policija je rekla da neće provoditi zabranu dok slučaj ostaje neriješen.

Gradsko veće Bolder-a prvobitno je donelo dve uredbe o zabrani napadačkog oružja i okviravelikog kapaciteta 2018. Zabrana je bila direktan odgovor na masovnu pucnjavu u školi na Floridi u kojoj je smrtno stradalo 17 ljudi.

NRA je proslavu presude proslavio kao pobedu na svojoj veb stranici i na društvenim mrežama prošle nedelje.

"Sudija iz Kolorada poklonio je vlasnicima oružja poštovane zakone nešto za proslavu", tvitovaoje NRA. "Presudio je da je državni zakon blokirao zabranu pušaka (AR-15)."

Pucnjava u Koloradu izazvala je novi talas poziva na kontrolu oružja u Sjedinjenim Državama, kao i novi krug reakcija protiv NRA.

"Ono što se juče dogodilo u Koloradu bilo je predvidljivo i moguće sprečiti", objavio je u utorak Fred Guttenberg, aktivista protiv oružja i otac žrtve Parklanda. "Zbog toga moramo zaustaviti NRA", napisao je, zajedno sa snimkom ekrana NRA-ovog tvita o zabrani.

"Balunder je pucao je iz AR-15", tvitnula je glumica Mia Farrov pre nego što je taj detalj potvrđen. "Nijedan civil ne mora posjedovati ili nositi takvo oružje."

Hiljade su se pridružile Farrov-u ponavljajući hashtag #GunReformNov.

NRA se nije direktno pozabavio reakcijom. Umesto toga, udvostručili su odbranu Drugog amandmana.

"Dobro regulisana milicija, koja je neophodna za bezbednost slobodne države, pravo ljudi da drže i nose oružje, neće biti povređena", tvitovao je NRA citirajući Drugi amandman u roku od nekoliko sati od pucnjave u ponedeljak.

Kritičari su istakli frazu "dobro regulisano" kao odgovor na tveet i sugerisali da bi to trebalo da znači veće propise o kontroli oružja u SAD.

Pored reakcije NRA, policija se takođe suočila sa kritikama zbog svog odgovora na masovnu pucnjavu.

Mnogi su optužili policiju za dvostruki standard nakon što je osumnjičeni za masovnu pucnjavu, koji je bele boje, uhapšen živ nakon produžene opsade u supermarketu.

Kurir.rs/Globalnews

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track