KANAĐANI ZBOG KORONE SVE VIŠE PIJU: Ne smeju da pričaju o stresu zbog pandemije, to im je jedini izlaz!
Foto: Shutterstock

tuga

KANAĐANI ZBOG KORONE SVE VIŠE PIJU: Ne smeju da pričaju o stresu zbog pandemije, to im je jedini izlaz!

Planeta -

Mnogi Kanađani se plaše da na poslu prenesu kako korona utiče na njihovo mentalno zdravlje, plašeći se da će to imati negativan uticaj na karijeru. I što su veći, ti se strahovi više povećavaju.

Nalazi su sadržani u kratkom izveštaju koji se bavi mentalnim zdravljem Kanađana, otkrivajući da su mnogi još uvek sa istim problemima kao i kada je pandemija krenula u Kanadu pre godinu dana.

Gotovo polovina svih ispitanika (44%) kaže da se plaši da će, ako poslodavcu kažu da ima problema sa mentalnim zdravljem, patiti u karijeri, a taj strah se povećavao u skladu sa hijerarhijom.

Svaki drugi menadžer izvestio je da oseća da će im pričanje o mentalnom zdravlju naštetiti karijeri. Ta osećanja bila su manje izražena među zaposlenima na neupravnim radnim mestima (39%).

Podatke je analizirao Morneau Shepell, koji pruža personalne usluge za 24.000 klijenata širom sveta. Počela je da prati efekte pandemije prošlog aprila, proizvodeći mesečni indeks snimaka i upoređujući rezultate sa anketama koje je prikupljala tokom prethodne tri godine.

"Ekstremna izolacija i usamljenost o kojima smo izveštavali poslednjih meseci imaju direktan uticaj na mentalno blagostanje Kanađana", rekao je Stiven Liptrap, predsednik kompanije i izvršni direktor.

Ali brige oko govora o mentalnom zdravlju nisu ograničene samo na radno mesto. Više od svake treće anketirane osobe reklo je da neće reći prijateljima ako pate od mentalnog zdravlja kao što je akutni stres, jer se plaše da će se prema njima postupati drugačije.

Da bi se nosili sa tim stresom, mnogi Kanađani umesto toga više piju alkohol, pokazalo je istraživanje. U prvim danima pandemije, svaki šesti rekao je da pije više nego ranije - sada skoro svako dvoje kaže da pije. Prema indeksu, oni koji su konzumirali više alkohola postigli su najmanji rezultat kada je reč o osećaju depresije i lošeg mentalnog zdravlja.

"Očigledno je da se, iako zaposlenici možda neće otkriti da se bore sa svojim mentalnim zdravljem, mnogi bore u tišini i snalaze se na načine koji donose više štete nego koristi", rekla je potpredsednica istraživanja Morneau Šepel, Pola Alen.

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track