ODVOJENO OSTRVO Tajvan pravi projektile koji mogu da ugroze kopneni deo Kine
Foto: Taiwan Presidential Office

NAPETOST RASTE

ODVOJENO OSTRVO Tajvan pravi projektile koji mogu da ugroze kopneni deo Kine

Planeta -

Tajvanski zvaničnici su saopštili da su započeli masovnu proizvodnju rakete dugog dometa koje mogu da pogode ciljeve duboko unutar teritorije Kine!

Provera bojeve gotovosti... Kineski predsednik Si Đinping na smotri mornarice
Provera bojeve gotovosti... Kineski predsednik Si Đinping na smotri mornaricefoto: Reuters

U Tajpeju su potvrdili da se trenutno raid na razvoju tri modela projektila i da je rad na njima prioritetan.

"Istraživanje i razvoj projektila dugog dometa nikad nismo prekidali. Očekujemo da će naši projektili budu pouzdani i precizni", rekao je Čiu Kuo-Čeng, ministar odbrane Tajvana u obraćanju u parlamentu.

Ranije ovog meseca Tajvan je testirao šet projektila što se poklopilo sa kineskim pomorskim vežbama u Tajvanskom moreuzu.

Zvanični Peking smatra Tajvan svojom teritorijom i pažljivo posmatra kako se odmetnuta provincija naoružava i kupuje opremu pre svega od Sjedinjenih Država. Kineski avioni često nadleću Tajvan demonstrirajući svoju moć. Od dolaska na vlast 2016. predsednica Tajvana Cai Ing Ven zalaže se za "asimetrično odvraćanje", koristeći mobilne lansere koje je teško otkriti i uništiti.

Portal Raša tudej podseća da je američki admiral Filip Dejvidson nedavno izjavio kako bi Kina u narednih šest godina mogla da izvrši invaziju na Tajvan, što su u Pekingu demantovali kao admiralov pokušaj da poveća potrošnju Pentagona na novo naoružanje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track