NOVI ŠAMAR BAJDENU IZ PJONGJANGA: Severna Koreja lansirala još jedan projektil!
Ilustracija, Foto: Youtube Sscreenshot

poruka

NOVI ŠAMAR BAJDENU IZ PJONGJANGA: Severna Koreja lansirala još jedan projektil!

Planeta -

Ranije ove nedelje, Japan, Južna Koreja i Sjedinjene Države izrazili su zabrinutost zbog, kako su rekli, probno lansiranje dve balističke rakete koje je Severna Koreja lansirala u Japansko more.

Severna Koreja je u četvrtak testirala novu taktički vođenu raketu, izvestila je novinska agencija Ionhap.

Prema izveštaju, lider zemlje Kim Jong Un nije izvršio inspekciju lansiranja.

Ispitna vatra projektila dolazi ubrzo nakon što je, prema izjavama Južne Koreje, Japana i Sjedinjenih Država, Severna Koreja u četvrtak lansirala dve balističke rakete u Istočno / Japansko more.

Japanski premijer Jošihiro Suga rekao je da lansiranje balističkih projektila u Pjongjangu krši rezolucije Saveta bezbednosti UN, izražavajući "snažan protest" Tokija zbog te situacije, a Južna Koreja je odjek zabrinutosti.

Kasnije su SAD odmerile rekavši da je lansiranje balističkih projektila istaklo „pretnju koju severnokorejski program ilegalnog naoružanja predstavlja susedima i međunarodnoj zajednici“.

Američki predsednik Joe Biden tokom svoje konferencije za štampu u četvrtak rekao je da je Severna Koreja kršenjem Rezolucije 1718 Ujedinjenih nacija sprovođenjem raketnih testova. Naglasio je da, iako je bio voljan da uradi "neki oblik diplomatije" sa Pjongjangom, to mora biti uslovljeno "krajnjim rezultatom denuklearizacije".

Severna Koreja je, međutim, pozvala Vašington da napusti svoju „luđačku teoriju [a] 'pretnje od Severne Koreje'“ i zahteve za smanjivanje nuklearnog programa zemlje.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja