BITKA PROTIV KORONE Zbog raspodele vakcina Angela Merkel odbila predlog Sebastijana Kurca
Foto: Profimedia / John MACDOUGALL / AFP

BEČ PRETIO VETOM

BITKA PROTIV KORONE Zbog raspodele vakcina Angela Merkel odbila predlog Sebastijana Kurca

Planeta -

Čelnici 27 država članica Evropske unije održali su maratonski virtuelni sastanak na kojem je očekivano dominirala borba protiv pandemije, kao i raspodela vakcina protiv korone!

Najtraženija roba u svetu... Vakcine protiv koronavirusa
Najtraženija roba u svetu... Vakcine protiv koronavirusafoto: Ana Paunković

Dogovor nije postignut, a do žestokog spora je došlo tokom rasprave o 10 miliona Fajzerovih vakcina koje će biti isporučene u drugom kvartalu, a koje je trebalo da budu isporučene u drugoj polovini ove godine.

Do problema u raspodeli vakcina unutar EU, došlo je zbog AstraZeneke, koja će u prvoj polovini ove godine isporučiti samo trećinu obećanih doza. Zbog toga će najviše ispaštati zemlje koje su najviše naručile ovih vakcina. Fajnenšel tajms prenosi da je virtuelni samit bio žustar i intenzivan, a prekinut je nakon što je odbijen predlog austrijskog kancelara Sebastijana Kurca za dodatnim dozama vakcina. Među onima koji su odbili kurcov predlog glavnu reč je vodila Angela Merkel, kancelarka Nemačke.

Holandski premijer Mark Rute rekao je da Austrija nije u "lošem stanju" i da bi EU trebalo da razmotri davanje prioriteta Bugarksoj, Hrvatskoj i Letoniji. Kurc je čak zapretio i vetom na bilo kakvu isporuku vakcina koja ne bi uključivala Austriju. Angela Merkel izjavila je da je frustrira to što Austrijanci kritikuju EU.

- Ugovore su potpisale države članice, a ne neke glupe birokrate, rekla je Merkelova.

EU je izvezla 77 miliona doza vakcina u više od 40 zemalja sa srednjim i visokim dohotkom, dok je unutar bloka isporučeno tek 88 miliona doza.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track