UŽASNE POSLEDICE PANDEMIJE: U Nemačkoj drastično skočio broj preminulih od droge!
Foto: Profimedia

heroin i morfijum prednjače

UŽASNE POSLEDICE PANDEMIJE: U Nemačkoj drastično skočio broj preminulih od droge!

Planeta -

Broj preminulih usled konzumiranja droge u Nemačkoj je tokom 2020. godine porastao za 13 odsto, a glavni razlog zato je pandemija koronavirusa, objavilo je vladino telo za borbu protiv narkomanije.

Prema zvaničnim podacima u Nemačkoj je 2020. od prekomerene upotrebe droge preminula 1.581 osoba, što je za 183 slučaja više u odnosu na 2019. godinu.

- Najveći procenat smrtnih slučajeva odnosi se na preminule usled predoziranja opijatima kao što su heroin i morfijum. Stanje je dramatičnije nego ikad ranije zbog pandemije. doslovno, svakog dana se kidaju porodične veze i spremnost za pružanje pomoći i socijalni kontakti su sve slabiji, rekla je Daniela Ludvig, komesar za drogu savezne vlade.

Dojče vele prenosi da je nedavno istraživanje pokazalo da 51 odsto punoletnih građana Nemačke ne podržava legalizaciju kanabisa po ugledu na Kanadu, dok je 46 odsto za legalizaciju ove takozvane lake droge.

Koliko je droga rasprostranjena u Nemačkoj svedoči i podatak da je policija tokom 2014. godine zaplenila "samo" 1,5 tona droge, dok je do marta ove godine zaplenjeno neverovatnih 16 tona raznih opijata.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track