RAPORT PUTINU SA ARKTIKA Tri strateške nuklearne podmornice istovremeno probile debeli led (VIDEO)
Foto: Printscreen YouTube

oPERACIJA UMKA 2021.

RAPORT PUTINU SA ARKTIKA Tri strateške nuklearne podmornice istovremeno probile debeli led (VIDEO)

Planeta -

Vrhovni vrhovni komandant oružanih snaga Ruske Federacije Vladimir Putin danas je putem video konferencijskog poziva preslušao raport vrhovnog komandanta ruske mornarice admirala Nikolaja Jevmenova o operaciji "Umka- 2021", odnosno složenoj arktičkoj ekspediciji koja je realizovana sa tri strateške nuklearne podmornice Delta IV (TYPE 667 BDRM).

Admiral Nikolaj Evmenov izvestio je predsednika Putina da je od 20. marta 2021. godine na području arhipelaga Zemlje Franca Jozefa, ostrva Aleksandra i vodenog područja pokrivenog neprekidnim ledom, pod komandom Glavne komande mornarice, izvedena ekspedicija "Umka 2021", uz učešće Ruskog geografskog društva ...

„Po prvi put se, prema jedinstvenom planu u polarnim regionima sprovodi kompleksni zadatak borbene obuke, istraživanja i sprovođenja praktičnih mera delovanja podmorničara u polarnim uslovima“, naglasio je vrhovni komandant mornarice.

Tokom ekspedicije, prema rečima admirala Nikolaja Evmenova, predviđene su 43 aktivnosti, od kojih je do 26.marta završeno 35, uključujući 10 zajedno sa Ruskim geografskim društvom. Sve aktivnosti ekspedicije sprovode se prema planu.

Vrhovni komandant mornarice rekao je da je u ekspediciji učestvovalo više od 600 pripadnika vojnog i civilnog osoblja i oko 200 vrsta naoružanja, vojne i specijalne opreme. Sve planirane aktivnosti odvijaju se u oštrim klimatskim uslovima: na području ekspedicije gde je prosečna temperatura od minus 25 do minus 30 stepeni Celzijusovih, debljina ledenog pokrivača je do 1,5 metara, vetar u naletima dostiže 32 metra.

Admiral Jevmenov izvestio je Vladimira Putina da su u okviru arktičke ekspedicije prvi put u istoriji ruske mornarice završene sledeće radnje: izranjanje ispod leda tri nuklearne podmornice u radijusu od 300 metara; Poletanja, punjenje gorivom tokom leta para lovaca MiG-31 sa preletom preko geografske tačke Severnog pola.

Ispaljivanje torpeda iz nukelarne podmornice na cilj ispod leda, kao i taktička vežba arktičke motorizovane brigadne brigade u nepovoljnim vremenskim uslovima.

„Na osnovu rezultata upotrebe naoružanja, vojne opreme koje su upotrebljene u vojno-tehničkim eksperimentima generalno su potvrdili svoje taktičko-tehničke karakteristike u uslovima visokih geografskih širina i niskih temperatura“, rekao je vrhovni komandant ruske mornarice.

Admiral Nikolaj Evmenov je takođe dodao da će se arktičke ekspedicije mornarice nastaviti i u budućnosti. U ovom slučaju, glavni uslov za svaku sledeću ekspediciju biće otkrivanje novih neistraženih područja Artika.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track