HENRI KISINDŽER UPOZORAVA: Amerika i Kina moraju da sarađuju! Ili novi globalni POREDAK ili RAT! Svet ide u katastrofu!
Foto: Printscreen/ Youtube

Četam haus

HENRI KISINDŽER UPOZORAVA: Amerika i Kina moraju da sarađuju! Ili novi globalni POREDAK ili RAT! Svet ide u katastrofu!

Planeta -

Bivši američki držžavni sekretar Henri Kisindžžer smatra da svet možže ući u opasno razdoblje kakvo je prethodilo Prvom svetskom ratu, ukoliko SAD ne postignu sporazum sa Kinom o novom globalnom poretku koji će da garantuje stabilnost.

Rojters prenosi da je Kisindžžer poručio na događaju u organizaciji Četam hausa da je ključno pitanje da li SAD i njihovi zapadni saveznici mogu da postignu saglasnost sa Kinom o novom svetskom poretku.

Uticajni američki diplomata je mišljenja da ako se to ne dogodi i ako zapadni saveznici po tom pitanju ne postignu sporazum sa Kinom, možže doći do situacije sličnoj onoj u Evropi pred Prvi svetski rat, i neki višegodišnji sukobi u nekom trenutku mogu da izmaknu kontroli.

Kisindžžer je naglasio da je sada mnogo opasnije nego što je bilo tada, jer visokotehnološko naoružanje obe strane možže dovesti do sukoba nesagledivih razmera.

Rojters podseća da je ovaj američki diplomata, sada 97-godišnjak, uticao na neke od najvažžnijih događaja 1970-ih dok je obavljao funkciju američkog držžavnog sekretara pod predsednicima Ričardom Niksonom i Džžeraldom Fordom.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track