OBAVEŠTAJCI OŠTRO UPOZORILI BAJDENA: Ovo ne sme da se ignoriše, ali Trampovo obećanje se mora ispuniti!
Foto: Profimedia/POOL/CNP/INSTAR Images

avganistan

OBAVEŠTAJCI OŠTRO UPOZORILI BAJDENA: Ovo ne sme da se ignoriše, ali Trampovo obećanje se mora ispuniti!

Planeta -

Američke obaveštajne agencije upozorile su vladu predsednika Džoa Bajdena da bi talibani mogli zauzeti veći deo Avganistana za 2-3 godine ako se američka vojska povuče prije nego što se postigne sporazum o raspodjeli moći među zaraćenim stranama.

Takvo preuzimanje potencijalno bi dopustilo Al-Kaidi da se ponovno ukorijeni u Avganistanu, izveštava Njujork Tajms, citirajući anonimne američke zvaničnike.

Predsednik Bajden odlučuje treba li 1. juna povući 3500 američkih vojnika, što je rok dogovoren u sporazumu s talibanima u februaru 2020., pod administracijom Donalda Trampa.

Neki američki zvaničnici koji se zalažu za ostanak američke vojske u Avganistanu koriste obavještajna izvješća kao argumente da bi vojnici trebali ostati u Avganistanu i nakon tog roka, rečeno je u Tajmsu, a prenosi Rojters. Bela kuća neće da komentariše.

Povjerljiva obavještajna procena pripremljena je prošle godine u svrhe Trampove administracije.

Bajden je u četvrtak na svojoj prvoj konferenciji za medije u Bijeloj kući rekao da će biti teško ispuniti zadati rok, što takođe podrazumeva odlazak oko 7000 vojnika zemalja saveznica.

U isto vreme, Bajden je rekao da "ne može zamisliti" da američka vojska bude u Avganistanu i sljedeće godine.

Talibani su u petak rekli da će nastaviti s neprijateljskim aktivnostima prema stranim snagama ako vojska ostane i nakon isteka tog roka.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track