NICA ŽELI RUSKU VAKCINU: Gradonačelnik hoće sam da sklopi ugovor! Više ne može da čeka Evropsku agenciju za lekove
Foto: Twitter/Disclose.tv

Pandemija koronavirusa

NICA ŽELI RUSKU VAKCINU: Gradonačelnik hoće sam da sklopi ugovor! Više ne može da čeka Evropsku agenciju za lekove

Planeta -

Gradonačelnik Nice Kristijan Estrosi izjavio je da se obratio lično ruskom proizvođaču vakcina Suptnjik Ve kako bi zatražio pomoć u obezbeđivanju porudžbina cepiva iako ovou vrstu vakcine Evropska agencija za lekove još nije odobrila.

Estrosi je rekao za francusku TV stanicu BFM TV da je regionalne vlade sve više traže da se pokrene lokalna kampanja vakcinacije i da se ne čeka EU i njihova nabavka vakcina.

On je dodao da gradonačelnici su imali pravo da preuzmu stvari u svoje ruke i obezbede zalihe unapred.

"Budući da za Sputnjik Ve ne postoje evropske porudžbine, to znači da bismo mogli jedino komercijalno da tražimo porudžbine, ali postoji i problem da ne mogu da ga distibuiram jer za to moraju zdravstveni regulatori da daju zeleno svetlo dodao je Estrosi.

Evropska agencija za lekove (EMA) objavila je početkom marta da vrše ispitivanja pre nego što budu dali zeleno svetlo za upotrebu Sputnjika V od strane članova bloka.

Kirill Dmitriev, izvršni direktor Ruskog fonda za direktna ulaganja (RDIF), koji je finansirao razvoj vakcine, objavio je da je njegova organizacija „već postigla sporazume sa kompanijama iz Italije, Španije, Francuske i Nemačke o pokretanju proizvodnje Sputnjika Ve.“

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track