DEČAK PRONAŠAO FOSIL IZ PALEOZOIKA U SVOJOJ BAŠTI: Kopao sam u potrazi za crvima, mislio sam da je to zub ili rog (VIDEO)
Foto: Printscreen YT

vredno otkriće

DEČAK PRONAŠAO FOSIL IZ PALEOZOIKA U SVOJOJ BAŠTI: Kopao sam u potrazi za crvima, mislio sam da je to zub ili rog (VIDEO)

Planeta -

Šestogodišnji dečak koji živi u Engleskoj pronašao je fosil star skoro 500 miliona godina u svojoj bašti!

Sidak Sing Džamat, koga zovu Sid, za Božić je dobio komplet za lov na fosile. Tako mu se i posrećilo da u potrazi za crvima u bašti svoje kuće u Volsolu pronađe vredan fosil.

"Kopao sam u potrazi za crvima i stvarima poput grnčarije i cigala i onda sam naišao na ovu stenu koja je pomalo ličila na rog i pomislio sam da bi to mogao biti zub, kandža ili rog... Zapravo je to bio deo korala koji se naziva rog koral. Bio sam zaista uzbuđen zbog tog otkrića", ispričao je Sid.

Sidov otac, Viš Sing, rekao je da je dečak pronašao koralni rog i nekoliko manjih komadića pored njega, a zatim je sutradan ponovo otišao da kopa i pronašao stvrdnuti blok peska.

"Iznenadili smo se što je u zemlji našao nešto tako čudnog oblika ...U tom bloku je bila gomila malih mekušaca i školjki, i nešto što se naziva krinoid, što je poput pipka lignje".

Viš Sing je uspeo da identifikuje koralni rog preko grupe za fosile čiji je član na Fejsbuku. Po njegovim oznakama mogao je da vidi da je to najverovatnije koral Rugosa, za koji se procenjuje da je star između 251 i 488 miliona godina.

"Period u kojem su živeli ovi korali bio je između 500 i 251 miliona godina paleozojske ere“, rekao je on.

Engleska je u to vreme bila deo Pangeje, jedinstvenog kontinenta i bila je pod vodom.

Porodica je rekla da područje u kojem žive nije poznato po fosilima, poput jurske obale na jugu Engleske, ali da u bašti u kojoj su pronađeni fosili imaju mnogo prirodne gline.

Dodali su da bi želeli da jave Geološkom muzeju Univerziteta u Birmingemu o svom otkriću.

Kurir.rs/Gardijan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track