BAJDEN SPREMA DRAKONSKI POREZ ZA KOMPANIJE: Jeftinije će im biti da presele poslovanje u Kinu! (VIDEO)
Foto: EPA-EFE/Doug Mills / POOL

ekonomija

BAJDEN SPREMA DRAKONSKI POREZ ZA KOMPANIJE: Jeftinije će im biti da presele poslovanje u Kinu! (VIDEO)

Planeta -

Predsednik SAD Džo Bajden planira da predloži porez na američka preduzeća po višoj stopi poreza na dobit nego što komunistička Kina naplaćuje američkim preduzećima.

Bajden će otputovati u Pitsburg u sredu kako bi predstavio paket od 2,25 biliona dolara koji bi, ako bude usvojen, povećao stopu poreza na dobit sa 21 na 28 posto, nadmašivši stopu poreza na dobit komunističke Kine od 25 posto, neposredno nakon što je bivši predsednik Tramp spustio porez sa 35 na sadašnjih 21 odsto.

Prema Vašington Postu, "Predlog bi takođe povećao" globalni minimalni porez koji se plaća sa oko 13 procenata na 21 procenat, kao i druge mere usmerene na oporezivanje korporacija koje prihvataju profit u inostranstvu kako bi izbegle poreze ".

Predlog već nailazi na određene kritike na obe strane.

Kongresmenka Aleksandrija Okasio-Kortez (D-NI) objavila je u sredu: "Ovo nije ni približno dovoljno".

Najviši republikanac u Odboru za putnu privredu, Kevin Brejdi (R-TKS), takođe je osudio plan zbog toga što su Sjedinjene Države ostale u ekonomskoj krizi. "Nijedan predsednik nikada nije podigao porez na poslovanje da bi se oporavio od ekonomske krize. Ovo ne može doći u gore vreme ", rekao je. Sa tim se složila i En Vagner (R-MO). "Zašto bi, kad ova zemlja počne da se otvara i ekonomski oporavlja, administracija Bajdena predložila poresku politiku koja bi na kraju naštetila američkoj porodici i milionima malih preduzeća koja se bore?", pitala je.

Lider manjine u Senatu Mič Mekonel (R-KI) rekao je 16. marta da republikanci neće podržati povećanje poreza da bi platili infrastrukturu. "Mislim da na našoj strani neće biti entuzijazma za povećanje poreza", rekao je.

Brejtbart Njuz izveštava da zakon takođe uključuje "300 milijardi dolara za stanovanje, 400 milijardi za starije i nemoćne osobe i 300 milijardi za oživljavanje proizvodnje u Sjedinjenim Državama." Dodatni troškovi uključuju nadogradnju širokopojasnog interneta velike brzine, modifikacije električne mreže i održavanje vodovodnih sistema. Predlog će takođe uključivati "skoro 400 milijardi dolara u" kreditima za čistu energiju "za promociju" zelene "energije poput vetra i sunca."

Kurir.rs/Breitbart

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track