Najnovije vesti

ZBOG PANDEMIJE AMERI SVE NAORUŽANIJI I NASILNIJI Šok istraživanje pokazalo ko je glavna meta napadača! Korona nekima samo izgovor!
Foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

tuga

ZBOG PANDEMIJE AMERI SVE NAORUŽANIJI I NASILNIJI Šok istraživanje pokazalo ko je glavna meta napadača! Korona nekima samo izgovor!

Planeta

Pandemija korone dovela je do porasta prodaje oružja, kažu američki istraživači, a polovina svih žrtava nasilja u porodici kaže da se sada suočavaju sa više pretnji da će ih nasilnici ubiti nego pre nego što je počelo.

Pandemija je takođe stvorila "savršenu oluju“ za porodično i rodno zasnovano nasilje, prema istraživačima sa univerziteta u Teksasu i Kentuckiju, koji su se udružili sa Nacionalnom koalicijom protiv nasilja u porodici kako bi procenili posledice Covida tokom prošlosti. godine.

Skoro 40% ispitanika u njihovom istraživanju izvestilo je da se prodaja oružja povećala u njihovoj zajednici od početka pandemije, a oko 50% ispitanika je izjavilo da su nasilnici koji prete da će pucati na preživele postali veći problem.

Istraživači su zatražili od stručnjaka koji su se bavili žrtvama nasilja u porodici da žrtve zlostavljanja popune upitnik koji se pitao o uticaju pandemije. Studija je takođe razmatrala rizike za preživele, izazove za agencije i njihovu interakciju sa policijom i odeljenjima šerifa.

"Izolacija koja je rezultat ove pandemije, zajedno sa finansijskim opterećenjima i bezbrojem mentalnih problema sa kojima se suočavaju mnogi, stvara savršenu oluju da pojača pojavu rodno zasnovanog nasilja“, rekla je Keli Linč, profesor kriminologije i krivičnog pravosuđa na Univerzitetu Teksas u San Antoniju.

Rezultati su otkrili snažnu zabrinutost zbog finansijske nesigurnosti za preživele i njihove porodice. Konkretno, mogućnost pristupa sigurnom stanovanju bila je glavna briga, budući da je beskućništvo i dalje u porastu u SAD-u, a mnoga skloništa rade s ograničenim kapacitetom.

Uticaj kontinuirane izolacije na mentalno zdravlje i dobrobit dece takođe su ključna pitanja sa kojima se moramo suočiti dok nastavljamo da se krećemo ka nekoj verziji normalnog.

Istraživanje je sprovedeno između septembra i decembra, a ispitanici su rekli da ih pogađa to što ima manje stručnog osoblja koje će im pomoći, mandati širom države koji ograničavaju pristup uslugama, ograničeni resursi, manji kapacitet skloništa i smanjeni rad krivičnog pravosuđa.

Nalazi istraživanja pokazali su da većina ispitanika veruje da se "nasilje intimnih partnera“, zlostavljanje dece i seksualni napad povećali tokom pandemije. Otprilike dve trećine ispitanika izjavilo je da su nasilnici ometali rad ili zapošljavanje preživelih kao kontrolnu taktiku tokom pandemije.

Linč je rekao da se potencijalni rizik koji predstavlja povećan pristup vatrenom oružju u nestabilnim situacijama ne može prevideti, jer je pristup vatrenog oružja nasilnom partneru dramatično povećao rizik od smrtnih slučajeva u porodici. Pandemija je primorala agencije da brzo prilagode svoje politike i upravljaju s ograničenim resursima, rekla je ona.

Kurir.rs/RT

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...