AL ŠABAB NAPAO VOJNE BAZE U SOMALIJI Čule se tri eksplozije, ima i mrtvih!
Foto: EPA/Said Yusuf Warsame

militanti

AL ŠABAB NAPAO VOJNE BAZE U SOMALIJI Čule se tri eksplozije, ima i mrtvih!

Planeta -

Militantna islamistička grupa Al Šabab napala je rano jutros dve vojne baze somalske vojske, javlja Rojters pozivajući se na svedoke i izjave militanata. Vojska je prenela da ima žrtava sa obe strane, ali da je uspela da povrati kontrolu nad bazama.

Prema rečima svedoka, iz tih baza, koje se nalaze oko 100 kilometara jugozapadno od glavnog grada Mogadiša, čule su se dve eksplozije.

Rojters dodaje da se čula i treća eksplozija, a da je na meti bio vojni konvoj koji je krenuo ka bazama nakon napada.

Husein Nur, vojni službenik, rekao je da je vojska izgubila "nekoliko" vojnika u napadu na baze Barire i Avdigle, ali nije dao precizne brojke. Vojska je poslala pojačanje iz drugih postaja, te je ubijen nepoznat broj napadača u borbi koja je usledila, rekao je Rojtersu.

Vojska sada kontroliše obe baze i okolno područje, rekao je, dodavši: "Militante teramo prema okolnoj džungli".

Al Šabab, grupa povezana sa Al Kaidom koja pokušava da nametne stroge religiozne zakone, saopštila je da je izvela napad bombaša samoubice u vozilu na bazu Barire, dok je u obližnjoj bazi Avdigle eksplodirao automobil bomba, uz napad militanata.

Portparol Al Šababa rekao je da je grupa tokom kratkotrajnog upada u Barire zapalila tri, a oduzela dva vojna vozila i potvrdio napad automobilom bombom na konvoj sa pojačanjem.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track