OBEĆANJE AUSTRIJSKOG KANCELARA Kurc: U narednih 100 dana svi će moći da se vakcinišu!
Foto: EPA / Aris Oikonomou

ohrabrenje građanima

OBEĆANJE AUSTRIJSKOG KANCELARA Kurc: U narednih 100 dana svi će moći da se vakcinišu!

Austrija -

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc obećao je danas građanima da će u narednih 100 dana svi koji žele da se vakcinišu protiv korona virusa to biti i u mogućnosti da učine.

"Postoje razne informacije o aktuelnoj situaciji u Austriji i zato razumem da su građani uzbuđeni. Zbog toga želim da prenesem pravu sliku stanja. Najvažnija vest je da vakcina deluje i da vakcinacija napreduje. Od pet miliona građana koji, prema istraživanjima, žele da se vakcinišu, do sada je jedna četvrtina dobila cepivo. Time smo trenutno među prvih 10 zemalja u Evropi i prvih 20 u svetu", objasnio je Kurc u video poruci građanima.

On je istakao da nije građanima sigurno bitno međunarodno rangiranje, već kada će moći da se vakcinišu.

"Iako dobijamo svega 50 odsto dogovorenih količina, mogu najaviti da će u narednih 100 dana svima koji žele da se vakcinišu biti ponuđena vakcina", podvukao je Kurc, dodajući da će time biti moguće da se zemlja vrati normalnosti do leta.

Kurc je objasnio da, prema planu imunizacije, u aprilu vakcinu mogu da dobiju sve osobe starije od 65 godina, da će to u maju biti ponuđeno svima starijim od 50 godina, a potom svim ostalim građanima.

"Vreme do mogućnosti da svi građani dobiju vakcinu biće izazovno i dalje nepredvidivo kako zbog mutacija virusa, tako i zbog manjih isporuka vakcina, ali cilj ostaje da sprečimo preopterećenje zdravstvenog sistema, posebno intenzivne nege", naglasio je Kurc.

On je istakao da svakom vakcinom koja se da nije zaštićena samo ta jedna osoba, već doprinosi da u maju zemlja dođe u situaciju da će zdravstveni sistem biti u boljoj situaciji, te da će moći mere da se popuste, da će ponovo biti moguć odlazak na sportsku utakmicu, kulturnu manifestaciju, u restoran ili putovati.

"Mnogi od nas više ne mogu da čuju za reč korona, ali znajte, i to će proći", ohrabrio je građane kancelar.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track