ONI SU ČUVALI AL KAIDU: Zatvoren čuveni kamp 7, tajna jednica iz baze Gvantanamo
Foto: Printscreen Youtube/ ABC Action News

Bajden hoće da ih preseli u sad

ONI SU ČUVALI AL KAIDU: Zatvoren čuveni kamp 7, tajna jednica iz baze Gvantanamo

Planeta -

Nekada tajna jedinica u američkom zatvoru u zalivu Gvantanamo, koja je propala zbog zapuštenosti, zatvorena je i zatočenici su preseljeni u drugi objekat u toj bazi SAD na Kubi, saopštila je danas američka vojska.

Zatvorenici u kampu 7 prebačeni su u objekat koji se nalazi u susedstvu sa ostalim pritvorenicima u bazi, kao deo onoga što je američka Južna komanda u svom saopštenju nazvala naporom da se “poveća operativna efikasnost”, prenosi AP.

Među onima koji su držani u kampu 7 bilo je i pet zatvorenika optuženih za ratne zločine zbog navodnog planiranja i pružanja logističke podrške za terorističke napade na Njujork i Vašington 11. septembra 2001. godine, navodi američka agencija.

Južna komanda sa sedištem u Majamiju, koja nadgleda pritvorski centar na jugoistočnom kraju Kube, nije navela koliko je zatvorenika premešteno.

Zvaničnici su ranije rekli da je u kampu 7 bilo zatvoreno 14 muškaraca, dok u Gvantanamu ima 40 zatvorenika.

Južna komanda saopštila je da su zatvorenici kampa 7 prebačeni u kamp 5 “bezbedno i bez incidenata”, ali nisu rekli kada je došlo do premeštanja.

Kamp 5, koji je uglavnom bio prazan, nalazi se pored kampa 6, u kojem su i drugi zatočenici.

Kamp 7 otvoren je u decembru 2006. godine za zatvorenike koji su prethodno držani u mreži tajnih pritvornih prostorija CIA, često nazivanim i „crnim mestima“, gde su bili podvrgavani brutalnim tehnikama ispitivanja.

Vojska ga je vodila prema sporazumu sa CIA, a Južna komanda je saopštila da su obaveštajne agencije bile uključene u transfer.

Vojska je dugo odbijala da uopšte potvrdi lokaciju kampa 7 u bazi i nikada nije dozvolila novinarima da vide unutrašnjost objekta, navodi AP. Zvaničnici su rekli da je ta jedinica, koja nikada nije bila zamišljena kao stalna, imala strukturnih problema i da je trebalo da bude zamenjena, ali Pentagon je odustao od planova da traži novac za izgradnju.

Predsednik SAD Dzozef Bajden rekao je da namerava da zatvori Gvantanamo, ali za to će biti potrebno odobrenje Kongresa za preseljenje nekih zatvorenika u SAD.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track