SVEMIRSKI DŽIN OTKRIVA SVOJE TAJNE: Otkrivene nove i neobične aurore na Jupiteru
Foto: Printscreen/National Geographic

nova otkrića

SVEMIRSKI DŽIN OTKRIVA SVOJE TAJNE: Otkrivene nove i neobične aurore na Jupiteru

Planeta -

Američka svemirska agencija NASA je snimila nove aurore na Jupiteru iznad polova tog gasovitog džina Sunčevog sistema.

NASA-ina Džuno misija snimila je svetleći fenomen pomoću ultraljubičastog spektrografa (UVS), a karakteristični svetli prstenovi tog fenomena širili su se velikom brzinom od 3,3 do 7,7 kilometara u sekundi.

Naučnici sa Istraživačkog instituta Sautvest (SwRI), gde je UVS instrument i napravljen, kažu da su aurore nastale formiranjem nabijenih čestica koje dolaze iz Jupiterove ogromne magnetosfere.

Mislimo da ove novootkrivene ultraljubičaste aurore potiču milionima kilometara daleko od Jupitera, sa granice Jupiterove magnetosfere i nadolazećeg solarnog vetra. Kad nabijene čestice solarnog vetra stignu do Jupitera, one reaguju sa njegovom magnetosferom na način koji se još uvek u potpunosti ne razume, naveo je šef studije Vinsent Hju.

Za razliku od Zemlje, Jupiterova magnetosfera je oko 20.000 puta snažnija, što znači da Jupiter može da odbija nadolazeći solarni vetar na udaljenosti i do šest miliona kilometara od površine planete.

UVS instrument sa letelice Džuno snimio je interakciju Jupiterove plazme sa solarnim vetrom, a ta interakcija izazvala je pojavu prstenova svetlosti, koja se još naziva Kelvin-Helmholcovim nestabilnostima i koje putuju duž Jupiterovih magnetskih linija.

No, navodi sajt Spejs.com, isto tako novootkrivene aurore na Jupiteru mogu biti i rezultat dnevnih događaja magnetskog spajanja, tokom kojih se događa konvergencija, preslaganje i spajanje međuplanetarnih magnetskih polja.

Naučnici još uvek ne razumeju u potpunosti kakvu ulogu solarni vetrovi imaju u nastajanju aurora na Jupiteru. Kako bi bolje razumeli taj proces i interakciju potrebno je još više istraživanja, a NASA-ina misija Džuno produžena je do 2025. godine pa se naučnici nadaju da će taj fenomen uspeti detaljnije da prouče.

Kurir.rs/K.P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track