ŠOKANTNO OTKRIĆE: Britanci planirali da otmu Norvežanima ceo arhipelag Svalbard
Foto: Profimedia

potpuno poludeli

ŠOKANTNO OTKRIĆE: Britanci planirali da otmu Norvežanima ceo arhipelag Svalbard

Planeta -

Velika Britanija je ozbiljno razmatrala kupovinu dela norveškog arhipelaga Svalbard, poslednjeg naseljenog područja pre akrtičkog polarnog kruga kako bi nakon Bregzita - konačnog razlaza sa Evropskom unijom - povećala svoju teritoriju i vode za ribarenje, ali i postavila punktove za svoje obaveštajce.

Kako prenosi britaski Telegraf, norveške vlasti su bile šokirane otkrićem i zakljućile da su Britanci "potpuno poludeli".

Nekadašnji pomoćnik ministra spoljnih poslova Tobajas Elvuod označen je u Telegrafovom članku kao onaj koji je "gurao" ideju da se kupi deo norveškog arhipelaga severoistočno od Grenlanda.

Dosad nepoznati plan javnosti je otkrio njegov bivši saradnik ser Alan Dankan, i to u vreme kada je šef britanske diplomatije bio današnji premijer Boris Džonson.

Dankan je u svojim memoarima naveo da mu je 2017. Elvud dao "budalast predlog" da Ujedinjeno Kraljevstvo kupi Svalbard. "On je lud", napisao je i dodao da je Elvud uveravao i tadašnjeg ministra Filipa Hamoda da kupi ostrva.

"Elvud i dalje mašta o ideji kupovine Svalbarda. Očigledno neće odustati. Pokušao je to sa Hamondom koji je rekao da više nikad neće razgovarati sa njim. Norvežani misle da smo potpuno poludeli", naveo je Dankan.

Elvud je, kako navodi Telegraf, medijima priznao da su britanske vlasti pokušale da nagovore Norvežane da im prodaju deo teritorije za oko 250 miliona američkih dolara.

"Sa geostrateškog gledišta, to je poput Foklanda i Gibraltara. Moramo tamo da imamo bazu. Sa strateške i vojne pozicije, to je nešto što bi bilo vrlo korisno imati", rekao je on i pojasnio da bi na taj način Britanija dobila pristup moru za ribolov, ali i pristup izvorima nafte i gasa. Takođe, Britanija bi dobila mogućnost prisluškivanja ostalih zemalja.

"Kao stanica za priskuškivanje, to područje bi bilo apsolutno neverovatno", rekao je Elvud.

List Telegraf otkriva i da je bivši premijer Dejvid Kameron bio vrlo zainteresovan za tu ideju ali da je strahovao da je previše skupa. I aktuelni premijer Boris Džonson je takođe bio zainteresovan za ideju, dok je bio šef diplomatije ali je, kaže Elvud, sve propalo jer zvaničnici Forin ofisa nisu bili spremni da preuzmu rizik.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track