TESTOVI STIŽU NA KUĆNU ADRESU Džonson najavio masovna testiranja dvaput nedeljno
Foto: EPA/ Neil Hall

besplatno!

TESTOVI STIŽU NA KUĆNU ADRESU Džonson najavio masovna testiranja dvaput nedeljno

Planeta -

Dok se Velika Britanija priprema za otvaranje, a vakcinacija se nastavlja, premijer Boris Džonson najavio je danas da će u Engleskoj svima biti omogućeno da se testiraju dva puta nedeljno, tako što će testovi biti dostavljani na kućne ili poslovne adrese.

On je izjavio da će novim programom masovnih testiranja biti razbijen lanac transmisije virusa i omogućeno detektovanje zaraženih koji ne ispoljavaju simptome kovida-19, prenosi Rojters.

"Budući da nastavljamosa dobrim napretkom u našem programu vakcinisanja i uz naš plan opreznog popuštanja mera koje je u toku, redovno brzo testiranje još je važnije kako bismo bili sigurni da se ti napori neće protraćiti", saopštio je Džonson.

"Zato sada nudimo besplatne brze testove za sve u Engleskoj", najavio je britanski premijer i poručio građanima da će to pomoći "kako bismo opet mogli da viđamo voljene osobe i da činimo stvari u kojima uživamo".

Kompanije sa više od 10 zaposlenih moći će da zatraže brze testove za svoje radnike, a redovno testiranje nastaviće se i u školama. Pojedinci će moći da se testiraju u lokalnim centrima za testiranje ili da naruče test na kućnu adresu.

Vakcinisali više od polovine odraslih

Britanija je dosad vakcinisala više od polovine odraslih AstraZenekom i Fajzerom, a otvaranje škola u martu nije dovelo do porasta zaraza uprkos pojačanom testiranju.

Džonson bi u ponedeljak trebalo da predstavi planove za pokretanje privrede i nova pravila za ulazak u zemlju. Očekuje se da Džonson tokom dana potvrdi planove vlade o obnavljanju međunarodnih putovanja i otvaranju određenih sektora ekonomije u trenutku kada veći deo Evrope uvodi nova ograničenja.

Ujedinjeno Kraljevstvo teško je pogođeno u pandemiji i sa gotovo 127.000 žrtava kovida-19 ima peti najveći broj mrtvih u svetu, iza Sjedinjenih Država, Brazila, Rusije i Indije.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja