TRAŽIMO TE, ŽIVOG ILI MRTVOG: Narkosi zasadili koku na njegovoj zemlji, ovaj poglavica im se suprotstavio
Foto: EPA/Paolo Aguilar

smrtonosan biznis

TRAŽIMO TE, ŽIVOG ILI MRTVOG: Narkosi zasadili koku na njegovoj zemlji, ovaj poglavica im se suprotstavio

Planeta -

"Tražimo te, živog ili mrtvog", jedna je od uobičajenih pretnji koje Herlin Odisio dobija svakodnevno.

Poglavica peruanskog plemena Kakataibo prinuđen je da se krije jer se suprotstavio krijumčarima droge koji su pokušali da mu ukradu zemlju u centralnoj Amazoniji. "Toliko puta smo prijavili zasade koke na našoj zemlji i ništa nije urađeno", rekao je Odisio.

Peru, Herlin Odisio
foto: EPA/Paolo Aguilar

Kaže da su pretnje postale sve učestalije nakon što je odbio ponudu od 500.000 peruanskih sola (oko 100.000 dolara) za svaku isporuku druge sa tajnog aerodroma na njegovoj teritoriji. "Jure me", rekao je on Gardijanu sa tajne lokacije u Peruu. "Ne mogu da hodam slobodno među svojim ljudima", dodao je.

Domorodačke zajednice u peruanskoj Amazoniji sve češće su mete nasilja, pretnji i maltretiranja narko bandi koji žele njihovu zemlju kako bi sadili koku.

Zbog pandemije koronavirusa, ovi daleki regioni Perua postali su još ranjiviji jer država još sporije reaguje u borbi protiv trgovine narkoticima i ilegalnog uzgoja koke koja se koristi za proizvodnju kokaina.

Peru je drugi najveći proizvođač kokaina na svetu posle Kolumbije i ovaj procvat u uzgoju koke došao je na uštrb života plemena koja tamo žive. U februaru, dvojica lidera Kakataibo naroda ubijena su u razmaku od 12 dana u provinciji Ukajali, bogatoj plantažama koke i tajnim avio pistama za transport kokaina u Boliviji.

Policija je navela da istražuju da li je ubistvo starešina posledica sukoba sa uzgajivačima koke jer su dvojica ubijenih bili poznati da patroliraju tim krajem u pokušaju da se izbore sa narkosima.

Najnovija žrtva sukoba plemena sa uzgajivačima koke je Estela Kasanto, pripadnica naroda Ašaninka koja je pronađena mrtva sredinom marta. Bila je prebijena, izvučena iz kuće i onda zatučena kamenom.

Policija i dalje istražuje okolnosti ubistva ali se veruje da je i ona žrtva narkosa koji na sve načine žele da zastraše starosedeoce i oteraju ih sa plodne zemlje.

"Mi za državu ne postojimo, stalno nas maltretiraju i prete nam", rekao je jedan od plemenskih lidera. "Izgubili smo poverenje u državu i policiju", poručio je Odisio.

Advokati i pravni eksperti kažu da je ovo uobičajena praksa narko dilera i krijumčara koji koriste strukturalni rasizam u pravosuđu i otimaju starosedeocima zemlju.

Kurir.rs/Guardian

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track