Najnovije vesti

OD ZGRADA NAPRAVILI VERTIKALNE ŠUME: Liče na divne oaze, ali su ubrzo shvatili zašto tu ne može da se živi! Evo gde su pogrešili
Foto: EPA/SUNLING

ZANIMLJIV PROJEKAT

OD ZGRADA NAPRAVILI VERTIKALNE ŠUME: Liče na divne oaze, ali su ubrzo shvatili zašto tu ne može da se živi! Evo gde su pogrešili

Planeta

Širom sveta arhitekte rade na tzv. zelenim zgradama, bilo da se radi o održivoj gradnji ili dizajnu koji se jednostavno ističe po svojoj zelenoj boji.

Čak postoji i reč za to - biofilija, gde se ljudi povezuju sa prirodom, a to danas može uticati i na arhitekturu. Jedan od zanimljivijih poduhvata može se videti u kineskom Čengduu, gradu sa više od 16 miliona stanovnika.

1 / 10 Foto: Hu Yan / Sipa Press / Profimedia

Čitav blok stambenih zgrada koje sa razlogom zovu vertikalnim šumama izgrađen je 2018. godine. Ideja je bila da se na ovaj način smanji buka i obezbedi čist vazduh.

Kako je navedeno svojevremeno na sajtu vlasnika nekretnine, svih 826 stanova iste godine je pronašlo vrlo brzo kupce.

Čengdu, Kina
foto: EPA/SUNLING

Međutim, kako navode mediji, samo se desetak porodica uselilo u zgrade jer se ubrzo videlo da vertikalne šume sa sobom nose i brojne probleme iako izgledaju maestralno.

Vegetacija na terasama i fasadama deluje zapušteno, zbog velikog broja komaraca i drugih insekata kojima takođe prija zelenilo. Ipak, drugi su uspeli da izbegnu ovaj problem.

Tvorac milanske vertikalne šume Stefano Boeri i botaničar Laura Gati pažljivo su izabrali biljke kojima će prekriti zgrade, a radi se o 800 vrsta drveća, 15.000 biljaka i 5.000 žbunova.

Sa druge strane, briga o vegetaciji ne postoji u Čengduu zbog čega se muče sa insektima.

Američki pejzažni arhitekta Deril Bejers, iz Njujorške botaničke bašte, kaže da zamisao u Čengduu nije "proradila" zbog lošeg dizajna posebno što se zna da u tom području caruje veoma vlažna klima.

Čengdu, Kina
foto: EPA/SUNLING

Zato se voda sakuplja na raznim mestima što je pogodno tlo za razmnožavanje komaraca, prenosi portal Conversation.

Ideja vertikalnih šuma može da zaživi samo ako se o biljkama neko redovno brine, a ovom bloku fale baštovani.

Čengdu, Kina
foto: EPA/SUNLING

"Tvorci i graditelji vertikalne šume u Čengduu nisu uopšte razmišljali o održavanju", rekao je Bejers.

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...