UPS, IZVIN'TE! Vlada podelila falične antibebi pilule, sada imaju 150 neželjenih trudnoća za koje krive ŽENE!
Foto: EPA/ ALBERTO VALDES

NISMO MI KRIVI, VI STE

UPS, IZVIN'TE! Vlada podelila falične antibebi pilule, sada imaju 150 neželjenih trudnoća za koje krive ŽENE!

Planeta -

U čileanskoj Atakama pustinji, Tabita Daza Rohas pokušava da prikupi dovoljno novca da završi izgradnju kuće pre nego što beba stigne. Osam stotina kilometara južnije, u Santijagu, Sintija Gonzales nuna dvomesečnog sina zabrinuta da li će imati dovoljno mleka za njega i, ako ne, dovoljno novca da ga kupi.

Dve žene potiču iz različitih klasa, imaju različite živote i ambicije ali dele jednu sličnost: obe su greškom zatrudnele nakon što su koristile Anulet CD, oralnu kontracepciju koju proizvodi nemačka kompanija Selesia.

Bez mogućnosti da legalno prekinu trudnoću i bez ikakvog izvinjenja ili pomoći vlade i farmaceutske kompanije, žene su sada preko grupe za zaštitu ljudskih prava Korporasion miles, podnele tužbu.

Rohas je u martu 2020. njen lekar prepisao upotrebu antibebi pilula pošto je zbog spirale dobila cistu na jajnicima. Rohas nije mnogo razmišljala o tome, i ranije je koristila oralnu kontracepciju. Plus, pošto je sa 17 napustila školovanje jer je zatrudnela, ova 29-godišnja majka dva deteta je sada imala velike planove za budućnost.

Radila je u fabrici za pakovanje grožđa i imala velike planove. Sinovi su joj porasli i provodili više vremena sa ocem, a ona je od države dobila parče zemlje gde je planirala da izgradi kuću i preseli se. Bila je i zaljubljena i nije planirala treće dete. Tek posle druge od tri prepisane kutije Anuleta je saznala da su čileanske vlasti uvezle manjkavu isporuku tableta. Tada je već bilo kasno.

Gonzales, majka četvoro dece, bila je osam meseci na piluli pre nego što je zatrudnela. "Religiozno" je svakog jutra uzimala pilule jer, kako je rekla CNN-u. "žene postavljaju alarm za tu vrstu tableta".

"Nisam želela ovu bebu a nisam imala nikakve opcije", rekla je ona aludirajući na stroge zakone u Čileu koji zabranjuju prekid trudnoće osim u slučaju silovanja, ugroženog zdravlja bebe i majke.

Prva isporuka od gotovo 140.000 pilula povučena je krajem avgusta 2020. nakon što je otkriveno da je reč o placebo tabletama a ne pravoj kontracepciji. Farmaceutska kompanija je obaveštena i povukla je defektnu isporulu ali javnost o tome nije obaveštena.

Potom su otkriveni problemi i sa drugom isporukom u septembru - neke tablete su nedostajale, neke su bile smrvljene. Međutim, te kutije su već distribuirane. Silesia je obećala strožiju kontrolu ali je bilo premalo i prekasno. Više od 276.000 paketa Anuleta iz dva defektne pošiljke je distribuirano centrima za planiranje porodica širom Čilea.

Ubrzo potom, kompanija se ogradila od faličnih paketa, optuživši lekare i žene koje su ih koristile da su mogli lako da otkriju problem sa tabletama koje su zdrobljene ili kutijama u kojima ih nema dovoljno. To što niko nije mogao da "provali" da li je u pitanju placebo ili pravi lek, nije bilo važno.

Tek kada se pročulo da postoji problem sa oralnom kontracepcijom, zabrinute žene su počele da se javljaju lekarima. Ispostavilo se da su desetine njih ostale trudne. Neplanirano i, najčešće, neželjeno.

trudnica
foto: Profimedia

Proizvođači Anuleta su novčano kažnjeni sa oko 92.000 dolara a aktivisti sada traže od države finansijsku nadoknatu, kao i da im omogući besplatne i bezbedne abortuse, za one koje se odluče na njih. Vlada se ogradila, optuživši žene da su same odgovorne za trudnoću jer pilula ne pruža 100-procentnu zaštitu.

"Da je uvezena pošiljka pokvarenog mesa, cela zemlja bi znala. Ali kada je reč o ženama i njihovom zdravlju, vlasti baš briga", rekla je Pola Avila Gulen, dirfektorka Ženskog centra za jednakost, neprofitne agencije koja se bori za reproduktivna prava žena u Latinskoj Americi. "Svedoci smo sistematske diskriminacije žena".

U međuvremenu, u pustinji, Rohas koja je sada u 38 nedelji trudnoće se pomirila sa svojom sudbinom. Ponovo će dići ruke od svojih snova i posvetiti se dečaku. Planiraju da mu daju ime Fernando.

Kurir.rs/K.P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track