PATRUŠEV OPTUŽUJE: Amerika razvija biološko oružje u laboratorijama širom sveta!
Patrušev (levo) i Putin (desno), Foto: EPA-EFE/MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL

ozbiljne tvrdnje

PATRUŠEV OPTUŽUJE: Amerika razvija biološko oružje u laboratorijama širom sveta!

Planeta -

"Rusija ima ozbiljne razloge da veruje da se u biološkim laboratorijama koje se pojavljuju širom sveta i koje su pod kontrolom Amerike radi na biološkom oružju", rekao je sekretar Saveta za bezbednost Rusije Nikolaj Patrušev.

On je u intervjuu za „Komersant“ rekao i da se te laboratorije uglavnom pojavljuju u blizini granica Rusije i Kine.

"Uveravaju nas da su to istraživački centri gde Amerikanci pomažu lokalnim naučnicima da pronađu nove načine borbe protiv opasnih bolesti. Istina, vlasti država gde se nalaze ti objekti nemaju pravu sliku o tome šta se u njima događa“, rekao je Patrušev.

Takođe je ukazao da se u oblastima gde postoje takve laboratorije pojavljuju bolesti netipične za te regione.

Patrušev je takođe rekao da SAD ne žure da unište hemijsko oružje i da su produžili rokove za njegovu likvidaciju do 2023. godine, a pri tome optužuju Rusiju koja takvo oružje nema.

"Amerika je prvobitno imala manje hemijskog oružja od Rusije, za trećinu, ali mi ga više nemamo, a kod njih - eno ga u skladištima. Oni ga uništavaju bez entuzijazma i produžili su rokove do 2023. Organizaciju za zabranu hemijskog oružja takva situacija ne brine, suvišna pitanja Vašingtonu ne upućuju“, rekao je on.

Patrušev je govorio o brojnim aspektima američko-ruskih odnosa za koje je ocenio da se trenutno nalaze na najnižem nivou od vremena Hladnog rata.

Vladimir Putin
foto: EPA / MICHAIL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMlin

"Polazimo od toga da bi u današnjoj složenoj međunarodnoj situaciji scenario normalizacije naših odnosa bio optimalan. On bi odgovarao ne samo interesima Moskve i Vašingtona, već bi to bilo bolje za čitavo čovečanstvo “, ocenio je Patrušev.

Visoki ruski zvaničnik prokomentarisao je i grube reči američkog predsednika Džozefa Bajdena na račun ruskog predsednika Vladimira Putina, istakavši da Rusija ne želi da takve neprihvatljive reči unište perspektive rusko-američkih susreta na najvišem nivou.

Džo Bajden
foto: EPA/OLIVER CONTRERAS

Za Bajdenove reči o Putinu rekao je da su bez presedana i dodao se nada da i u Vašingtonu shvataju nastalu situaciju. U Kremlju, dodao je, ne očekuju izvinjenje Amerikanaca.

Podsetimo, Bajden je u nedavnom intervjuu izjavio da će rusko rukovodstvo morati da „plati cenu“ u vezi sa pokušajima mešanja u američke izbore, koje se pripisuje Moskvi. Osim toga, šef Bele kuće potvrdno je odgovorio na pitanje da li Putina smatra „ubicom“.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je, reagujući na tu izjavu, američkom lideru poželeo zdravlje. Kasnije je predložio Bajdenu javnu onlajn diskusiju, što je Vašington odbio.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track