Najnovije vesti

NA MARSU SNIMLJENA DUGA?! NASA objašnjava zašto je to nemoguće! FOTO
Foto: EPA/NASA / JPL-CALTECH

rover istrajnost u svojoj misiji

NA MARSU SNIMLJENA DUGA?! NASA objašnjava zašto je to nemoguće! FOTO

Planeta

Rover „Istrajnost“ koji je na Mars sleteo u februaru uslikao je tokom vikenda nešto što je ličilo na zadivljujuću dugu.

Ipak, NASA saopštava da je tako nešto nemoguće.

Ovaj prirodni fenomen podrazumeva postojanje sunčeve svetlosti i kapljica vode, a to nije moguće u ledenoj atmosferi Marsa.

Mars, rover, rover Istrajnost
foto: EPA/NASA / JPL-CALTECH

Atmosfera na Marsu je veoma suva i sačinjena je od oko 95 procenata toksičnog ugljen-dioksida, četiri procenta azota i argona, dok samo jedan procenat čine kiseonik i vodena para. Iako se hemijski i fizički pokazatelji značajno razlikuju od Zemlje, čini se da su neki prirodni fenomeni mogući u oba sveta.

Duga na Crvenoj planeti je možda odraz sunčeve svetlosti kroz čestice prašine unutar optike fotoaparata. Kako prenosi DCBS njuz, radi se o odsjaju sočiva, kada svetlost "udari" sočivo kamere pod specifičnim uglom.

"Mnogi su se pitali da li to duga na Marsu? Ne. Duge ovde nisu moguće", navedeno je sa tviter naloga rovera "Istrajnost, a dodaje se da na Crvenoj planeti nema dovoljno vode koja bi se kondenzovala.

„Rover se nalazio severno od helikoptera, pa kamera gleda gotovo pravo na jug oko 14 sati po lokalnom Marsovom olarnom vremenu, što su idealni uslovi da zalutala svetlost „ometa“ sočiva kamere“, rekao je Dejv Laveri, izvršni direktor za istraživanje solarnog sistema u NASA za Forbs.

Podsetimo, rover je sredinom marta poslao prvi snimak zvukova vožnje po površini Marsa, na kojem se jasno može čuti okretanje točkova, drobljenje kamenja na površini i metalno lupkanje.

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...