HAOS NA ULICAMA BELFASTA Sukobi kakvi nisu viđeni poslednjih 20 godina: Šta se dešava u Severnoj Irskoj? (FOTO, VIDEO)
Foto: EPA/ Mark Marlow

uprkos pozivima na smirivanje

HAOS NA ULICAMA BELFASTA Sukobi kakvi nisu viđeni poslednjih 20 godina: Šta se dešava u Severnoj Irskoj? (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Uprkos pozivima na smirivanje iz Londona, Dablina i Vašingtona, novo nasilje je u četvrtak uveče izbilo u Severnoj Irskoj, koju poslednjih nedelju dana potresaju neredi kakvi nisu viđeni godinama.

U Belfastu se specijalna policija suočila sa republikanskim demonstrantima i bila zasuta kamenjem i molotovljevim koktelima dok je pokušavala da spreči masu okupljenih da se uputi prema unionistima, javlja agencija Frans pres.

Britanska pokrajina je nedelju dana uzdrmana sukobima kakvi nisu viđeni od 1998. godine, tokom kojih lete projektili na snage reda i pale se vozila, većinom u područjima sa protestantskom većinom.

U nasilju je do sada povređeno više od 50 pripadnika policije. Tokom tri decenije je poginulo 3.500 ljudi u sukobima između republikanaca, uglavnom katolika koji su pobornici ujedinjenja sa Irskom, i protestantskih unionista, vatrenih pobornika pripadnosti Ujedinjenom Kraljevstvu.

Pozivi na smirivanje

Nova nasilja su izbila iako su tokom dana britanski i irski premijeri pozvali na smirivanje, pridruživši se pozivima čelnika Severne Irske i unionista i republikanaca, koji osuđuju "neprihvatljivo" nasilje, u atmosferi napetosti i ogorčenosti zbog Bregzita.

Pre vanrednog zasedanja lokalnog parlamenta severnoirska vlada, sastavljena od unionista i republikanaca, objavila je zajedničko saopštenje u kojem osuđuje nasilje koje je u potpunosti "neprihvatljivo i neopravdano" pa je pozvala na prekid "napada na policiju, javne službe i (severnoirske) zajednice".

Severna Irska, protesti
foto: Liam McBurney / PA Images / Profimedia

Boris Džonson, koji je na lice mesta poslao svog ministra za Severnu Irsku Brendona Luisa, razgovarao je tokom poslepodneva sa irskim kolegom Majklom Martinom.

Naglasivši da je nasilje neprihvatljivo, pozvali su na smirenje.

"Moramo da napredujemo razgovorom i radom na institucijama pokrenutim sporazumom na Veliki Petak" (kojim su okončani sukobi 1998.), saopštio je Dablin.

I Bela kuća poziva na smirivanje

Bela kuća je takođe pozvala na smirivanje i istakla da je "zabrinuta" zbog nasilja dok je Džo Bajden, ponosan na svoje irsko poreklo, već izrazio zabrinutost zbog posledica Bregzita na mir u toj pokrajini.

"Nakon Sporazuma na Veliki Petak vlada prividan mir, nemir je duboko ukorenjen i to ne samo zbog Bregzita", rekla je stanovnica Fiona MekMahon i ocenila da "premijer Boris Džonson ovde nema šta da radi".

Bregzit je oslabio krhku ravnotežu u pokrajini uvođenjem carinskih kontrola između Ujedinjenog Kraljevstva i Evropske unije.

Šta stoji iza novog nasilja?

Nasilje u kojem učestvuju čak i bande 12-godišnjaka započelo je 29. marta u lojalističkom području Londonderija, u kojem većinski živi stanovništvo koje podržava Severnu Irsku kao deo Ujedinjenog Kraljevstva. Od tada su se protesti i neredi događali gotovo svake noći u brojnim gradovima, između ostalih u Belfastu, Karikfergusu, Balimeni i Njutaunebiju.

Severna Irska, Belfast, neredi
foto: Profimedia

U neredima su uglavnom mladi lojalisti bacali cigle, petarde i zapaljive bombe na policajce i vozila. Međutim, u sredu uveče neredi su eskalirali u sektaške sukobe preko takozvanog mirovnog zida u zapadnom Belfastu, koji deli većinski protestantsko-lojalističke zajednice od većinski katoličko-nacionalističkih, koje zagovaraju ujedinjenu Irsku. Vrata koja ih dele su razbijena, a tokom nekoliko sati nereda, napadnuti su policajac i fotoreporter, a jedan autobus je otet i zapaljen.

Delovi Severne Irske i dalje su sektaški podeljeni 23 godine nakon što je mirovni sporazum uglavnom zaustavio Severnoirski sukob, koji je trajao gotovo 30 godina i odneo više od 3.500 života.

Ko stoji iza nemira?

Iako nema jasnih indikacija da su neredi organizovani, nasilje je koncentrisano u područjima u kojima kriminalne bande povezane sa lojalističkim paravojnim formacijama imaju značajan uticaj. Sve je više dokaza da vođe organizacija kao što su Alsterska odbrambena asocijacija (Ulster Defence Association) i Alsterske dobrovoljačke snage (Ulster Volunteer Force) dopuštaju da se nemiri nastave.

Analitičari ukazuju da lojalistička paravojna organizacija South East Antrim UDA može iskoristiti priliku i uzvratiti udarac severnoirskoj policiji nakon nedavne akcije suzbijanja kriminala na području oko Karikfergusa. Ova paravojna grupa uključena je u mnoge oblike organizovanog kriminala i prema policijskim izvorima čini "neizrecivu štetu zajednici i širi strah u susedstvu".

Kakve to veze ima s Bregzitom?

Unionistički čelnici povezali su nasilje sa jačanjem lojalističkih tenzija oko granice u Irskom moru, koja je nastala kao posledica dogovora Velike Britanije i Evropske unije nakon Bregzita. Nova trgovinska granica rezultat je Severnoirskog protokola, uvedenog kako bi se izbeglo osnivanje tvrde granice na irskom ostrvu. Protokol znači da Severna Irska ostaje na jedinstvenom robnom tržištu Evropske unije, pa proizvodi koji u Severnu Irsku dolaze iz Velike Britanije prolaze uvozne procedure za Evropsku uniju. Tako se izbegava potreba kontrole na irskim granicama, pa se carinska pravila Evropske unije umesto toga sprovode u severnoirskim lukama. Unionisti tvrde da to šteti trgovini i ugrožava poziciju Severne Irske u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Severna Irska, Belfast, neredi
foto: Profimedia

U januaru su se grafiti protiv granice na Irskom moru pojavili na zidovima u nekim lojalističkim područjima, poput delova Bangora, Belfasta, Glengormleija i Larneu, jednoj od glavnih severnoirskih luka. Kontrole u skladu s Bregzitom privremeno su prekinute zbog pretnji lučkim radnicima u Larneu i Belfastu, iako policija tvrdi kako nema dokaza o verodostojnim pretnjama. U martu je jedna grupa u kojoj su bili i predstavnici lojalističkih paravojnih grupa pisala britanskom premijeru Borisu Džonsonu da povlači svoju podršku Sporazumu Velikog petka, dogovoru iz 1998. godine kojim je okončan Severnoirski sukob. I Veće lojalističkih zajednica saopštilo je da privremeno povlači svoju podršku sporazumu zbog zabrinutosti oko carinskog protokola.

Jesu li uključeni i drugi politički faktori?

Neke unionističke vođe pridoneli su nasilju odlukom da ne procesuiraju čelnike republikanske stranke Šin Fejn zbog kršenja epidemioloških propisa tokom sahrane bivšeg šefa obaveštajne službe Irske republikanske armije (IRA) u junu prošle godine. Pogreb Bobija Storija okupio je oko 2.000 ožalošćenih, među kojima i zamenicu prve ministarke Severne Irske Mišel O'Nil, u vreme dok su još uvek postojala stroga ograničenja zbog kovida-19 u smislu ograničavanja broja osoba na javnim okupljanjima.

Mnogi su izrazili negodovanje što O'Nil nije sledila smernice na kojima je inače javno insistirala i zbog kojih su prošlog leta otkazane lojalističke parade. Neki su optužili policiju za dvostruke standarde nakon što je javno tužilaštvo objavilo kako neće biti kaznenih prijava. Iako je prva ministarka i čelnica Demokratske unionističke stranke (DUP) rekla da se ne slaže s tim stajalištem, ipak je pozvala direktora severnoirske policije Simona Birna da podnese ostavku.

Birn je rekao da shvata nezadovoljstvo javnosti, ali je odbio da odstupi. Pozivajući na prekid uličnih nemira u sredu uveče, Birn je rekao kako je otvoren za dijalog sa svakim ko je spreman da radi na rešavanju problema s kojima se suočava severnoirska zajednica. Obraćajući se izgrednicima, Birn je na Tviteru napisao: "Idite kući pre nego što neko bude ozbiljno povređen. Nasilje nije odgovor".

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja