AMERIČKI OBAVEŠTAJCI OBJAVILI ŠTA SVET ČEKA DO 2040. Jaz između bogatih i siromašnih, klimatske promene, sukobi u i među zemljama!
Foto: Printscreeen Youtube/National Security Agency

Globalni trendovi

AMERIČKI OBAVEŠTAJCI OBJAVILI ŠTA SVET ČEKA DO 2040. Jaz između bogatih i siromašnih, klimatske promene, sukobi u i među zemljama!

Planeta -

Bolesti, jaz između bogatih i siromašnih, klimatske promene i sukobi u i među zemljama predstavljaće veći izazov narednih decenija, a pandemija Kovida 19 je već dovela do pogoršanja nekih od tih problema, navodi se u američkom obaveštajnom izveštaju koji je objavljen u četvrtak, a prenosi agencija Rojters.

Suparništvo između Kine i koalicije zapadnih zemalja, predvođene Sjedinjenim Državama, verovatno će se intenzivirati i biće podstaknuto smenama vojne moći, demografskim prilikama, tehnologijom i "učvršćivanjem podela u pogledu modela upravljanja", ističe se u izveštaju "Globalni trendovi 2040" koji je izdao američki Naconalni obaveštajni savet (NIC).

Regionalne sile i nedržavni akteri mogli bi da imaju veći uticaj, a verovatne posledice toga su "nestabilnija geopolitička sredina više sklona konfliktu" i oslabljena međunarodna saradnja, ocenjuje se u izveštaju.

Izveštaj vodećih američkih obaveštajnih analitičara, koji se objavljuje svake četiri godine, procenjuje političke, ekonomske, društvene i druge trendove koji će verovatno oblikovati nacionalnu bezbednost narednih 20 godina.

"Naša namera je da pomognemo onima koji utvrđuju politiku i građanima da se pripreme za niz mogućih budućnosti", napisali su autori, navodeći da ne iznose specifična predviđanja i da su u izveštaju obuhvatili mišljenje različitih grupa - od američkih studenata do afričkih aktivista za građanska prava.

Izazovi kao što su klimatske promene, bolesti, finansijske krize i tehnološki poremećaji "verovatno će se pojavljivati češće i intenzivnije u gotovo svim regionima i zemljama" što će dovesti do "rasprostranjenog preopterećenja država i društava kao i šokova koji bi mogli da budu katastrofalni", upozorava se u izveštaju.

NSA, obaveštajci, svet
foto: Printscreeen Youtube/National Security Agency

Dodaje se da pandemija koronavirusa, koja je odnela više od 3 miliona života, predstavlja najveći "globalni poremećaj" od Drugog svetskog rata, sa posledicama koje će trajati godinama.

Kovid 19, kako se navodi, je pokazao - a ponekad i produbio - razlike u zdravstvemoj zaštiti, doveo do rasta nacionalnih dugova, ubrzao nacionalizam i političke podele, produbio nejednakost, podstakao nepoverenju u vlade i naglasio nesupeh međunarodne saradnje.

"Postoje određeni trendovi, koje smo utvrdili, koji se po svemu sudeći ubrzavaju ili osnažuju zbog pandemije", rekao je neimenovani zvaničnik NIC-a, a prenosi agencija Rojters.

U izveštaju se iznose pet scenarija o tome kako bi svet mogao da izgleda 2040. godine.

U najoptimističnijem - "renesansa demokratija" - demokratske vlade bi se pokazale "sposobnijim da podstiču naučna istraživanja i tehnološke inovacije, ubrzavajući ekonomski procvat" što bi im omogućilo da se suoče sa domaćim problemima i da se suprostave međunarodnim rivalima.

U najpesimističnijem scenariju - "tragedija i mobilizacija" - iznosi se pretpostavka kako bi Kovid 19 i globalno zagrejavanje mogli da opustoše globalne zalihe hrane, što bi dovelo do nemira u Filadelfiji u kojima bi poginule "hiljade ljudi".

Kurir.rs/Glas Amerika

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track