Najnovije vesti

OGROMAN ASTEROID veličine tri autobusa, prozujaće danas između Zemlje i Meseca
Foto: Profimedia

za dlaku

OGROMAN ASTEROID veličine tri autobusa, prozujaće danas između Zemlje i Meseca

Planeta

Asteroid prečnika 32 metra, odnosno veličine prosečne kuće, proleteće danas između Zemlje i Meseca, na daljini od svega 256.000 kilometara, saopštila je američka svemirska agencija NASA.

Nazvan 2021 GT3, ovaj asteroid će biti najbliži Zemlji, večeras oko 22.30 časova.

asteroid
foto: Printscreen/Daily Mail

Iz NASA-e navode da asteroid ne predstavlja nikakvu direktnu pretnju po Zemlju jer je predaleko za direktan sudar sa planetom, prenosoi Frans pres.

Ovaj ogroman "svemirski kamen" stiže iz pojasa asteroida između Marsa i Jupitera i projuriće pored Marsa, Zemlje, Venere i Merkura.

Iz NASA-e najavljuju da će tokom vikenda još asteroida proći pored Zemlje, ali nijedan tako blizu kao GT3.

Asteroidi su fragmenti kamenja koje je ostalo posle formiranja solarnog sistema pre oko 4,6 milijardi godina i većina ih kruži između Marsa i Jupitera.

Povremeno na njihove orbite utiče gravitacija planeta zbog čega menjaju putanje. Kada se to dogodi, može da dođe do potencijalnog sudara sa Zemljom ili drugim planetama, poput onog pre 65 miliona godina kada su dinosaurusi istrebljeni.

Stručnjaci i astronomi posebnu pažnju posvećuju asteroidima dugim 140 metara i više jer oni mogu da izazovu katastrofalnu štetu.

Iako niko ne zna kada bi neki od asteroida mogao da nas udari, naučnici su pod stalnim pritiskom da to predvide i, ako je ikako moguće, zaustave udar.

"Pre ili kasnije... doživećemo manji ili veći udarac", rekao je Rolf Densing, šef Evropskog svemirskog centra za operacije u Darmstatu.

To se možda neće dogoditi tokom našeg života ali "rizik da će Zemlja biti pogođena jednog dana je veoma visok. Za sada, ne možemo mnogo toga da uradimo", dodao je on.

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja