NIŠTA OD FRANCUSKIH VINA OVE GODINE: Mraz uništio useve, vinari očajni
Foto: EPA/CAROLINE BLUMBERG

poljoprivredna katastrofa

NIŠTA OD FRANCUSKIH VINA OVE GODINE: Mraz uništio useve, vinari očajni

Planeta -

Nekoliko ledenih noći nanelo je ogromne gubitke francuskim vinarima kojima je mraz desetkovao žetvu i ugrozio proizvodnju nekih od najpoznatijih i najprestižnijih vina.

Francuska vlada već priprema hitan paket pomoći posle neočekivano niskih temperatura koje su izazvale jednu od najvećih šteta poslednjih decenija.

Od Bordoa do Burgundije, preko doline reke Rone do Šampanja, vinari su na terenu i procenjuju štetu.

"Lomi se kao staklo jer nema vode unutra", rekao je Frans presu jedan od vinara, Dominik Ginjar. "Potpuno je suvo, nema života u njemu", dodao je on nakon što je pregledao rano grožđe u svom vinogradu.

U pitanju je nacionalni fenomen, rekao je generalni sekretar unije vinogradara regiona Ero, Žerom Despej. "Ako pogledata kroz istoriju, ovakve epizode smo imali 1991. pa 1997. i 2003. ali je ova gora od svega što smo doživeli", rekao je on.

Predsedavajući lokalnog udruženja proizvođača vina iz doline Rone, Filip Pelaton kaže da će imati najmanju žetvu u poslednjih 40 godina, sa gubicima od 80-90 procenata.

Vinari su očajni, rekao je on.

U Burgundiji gde se proizvode neka od najboljih belih vina na svetu, lokalni proizvođači procenjuju da su ostali bez polovine ovogodišnjeg roda, a gubici se mere i u Šampanju.

U pokušaju da "zagreju" vinograde, farmeri su pored svojih lozica popalili hiljade vatri i plamen je bio toliko intenzivan da je grad Lion bio pod oblakom smoga.

Uz vinogradare, mrazom su teško pogođeni i uzgajivači kivija, breskvi, jabuka i drugog voća zbog čega je vlada proglasila "poljoprivrednu katastrofu" i najavila finansijsku podršku farmerima.

Iako je zbog pandemije koronavirusa, potražnja za vinima je opala globalno jer u mnogim zemljama restorani i barovi ne rade, posledice nedavnog mraza ipak će se osetiti jer su vinogradi u Francuskoj desetkovani.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja