OVO JE BEZVEZNI DIZNILEND: Mask konačno otvorio tunel kojim može da se putuje 250 km na sat, ali su putnici dobili samo JARKE BOJE
Foto: Profimedia/Ethan Miller

osuli paljbu po milijarderu

OVO JE BEZVEZNI DIZNILEND: Mask konačno otvorio tunel kojim može da se putuje 250 km na sat, ali su putnici dobili samo JARKE BOJE

Planeta -

Kompanija američkog milijardera Ilona Maska, "Boring" konačno je predstavila dugo najavljivani podzemni tunel u Las Vegasu kojim bi automobili trebalo da jure neverovatnih 250 kilometara na čas, međutim, javnost nije mnogo oduševljena.

Kad je Mask opisivao tunel koji bi prevozio putnike ispod centra Konvenš u Las Vegasu i to Teslinim autonomnim električnim vozilima, neverovatnim brzinama, zvučalo je kao da se radi o naučnofantastičnim filmovima.

Sistem je dizajniran tako da u jednom satu može transportovati više od 4.000 ljudi, tako da će 15-minutni hod biti zamenjen dvominutnom vožnjom.

Međutim, na konačnom otvaranju "Vegas lupa" (Vegas Loop), tunelom su prolazili "obični" teslini automobili, ne prelazeći brzinu od oko 60 km na sat, što je prilično razočaralo posetioce, prenosi Dejli mejl.

Doduše, sve šljašti od jarkih boja. Nije jasno da li će se ovaj tranzitni sistem ipak u budućnosti pretvoriti u nešto više jer se kompanija nije još oglasila.

"Maskov glupi tunel je sada najgluplja stvar u Las Vegasu", naveo je portal Jalopnik.

Mint je preneo da je vožnja ličila na one u zabavnim parkovima.

Vožnja je kratka, ali oko vas pulsiraju boje. Predstavljen je sistem koji može da preveze putnike u brzini od oko 60 km na sat. Putnike na stanici dočeka "tesla" vozilo, a u svakom se nalazi po tri mesta, umesto 5, zbog pandemije koronavirusa.

Las Vegas, Vegas Loop, Ilon Mask, tunel
foto: Profimedia/Ethan Miller

Vozači koji su se prijavili za ovaj posao su morali da prođu neophodne testove, uključujući i testove za vožnju, a bili su obučeni i za različit broj mogućih scenarija, poput pucnjava, pretnje bombom pa čak i urušavanja tunela.

Jedan od vozača Nejt Kalabrese je rekao da mu se, za sada, posao sviđa, a plaćen je 17 dolara po satu, plus beneficije.

Iako su pojedinci vožnju opisali i kao "bezveznu verziju Diznilenda", mnogi se nadaju da je ovo samo probna faza i da će uskoro tunelom moći da se putuje brzinom od 250 km na sat, što bi zaista donelo novine u saobraćaju.

Mask je pre dve godine na prezentaciji saopštio da će za brzi prolazak kroz tunel automobilima biti napravljeni pokretni bočni točkovi, koji će moći da se stavljaju i skidaju po potrebi. Mask je izjavio da takvi točkovi mogu da se naprave ne samo za "teslu", već i za druge električne automobile.

"Moći će da se vozi brzinom od više od 240 kilometara na sat. Na toj brzini se čini da se teleportujete po gradu… U svim tunelima će stalno voziti automobili za pešake i bicikliste", poručio je tada Mask.

Ilon Mask
foto: EPA / Alexander Becher

Mask je osnovao kompaniju "Boring“ krajem 2016. godine. Maskov plan predvideo je paralelnu izgradnju dve mreže tunela u oblasti Los Anđelesa i u prestoničkoj regiji na Istočnoj obali. Nije isključeno stvaranje podzemnih koridora u Teksasu ili San Francisku.

Ceo poduhvat iznosio je 52,5 miliona dolara, a ovo predstavlja prvi korak "Boringa" u komercijalni tranzit.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track