KO ĆE KOGA AKO NE SVOJ SVOGA: Zloglasni meksički narko bos u panici, ćerka bi mogla da mu dođe glave
Foto: Profimedia

porodica

KO ĆE KOGA AKO NE SVOJ SVOGA: Zloglasni meksički narko bos u panici, ćerka bi mogla da mu dođe glave

Planeta -

Najpoznatiji i najmočniji meksički narko bos, Nemesio El Menčo Oseguera Servantes konačno bi mogao da završi iza rešetaka i to "zahvaljujući" svojoj ćerki koju su nedavno uhapsile američke vlasti.

El Menčo je šef zloglasnog Halisko kartela nove genecacije (CJNG) i, kako prenosi britanski San, sada je u panici da bi ćerka mogla da se okrene protiv njega i ocinkari ga u zamenu za slobodu ili kraću kaznu.

Halisko kartel brutalno je stigao do vrha, čupanjem srca svojim protivnicima, potapanjem njihovih raskomadanih tela u kiselinu, pa čak i napadima na trudnice.

Američka agencija za borbu protiv droge sada je ponudila nagradu od 10 miliona dolara za informaciju koja bi mogla da dovede do hvatanja El Menča, bivšeg saradnika čuvenog El Čapa.

Sve do sada, američki zvaničnici nailazili su na zid, što iz straha što iz lokalnosti prema El Menču. Međutim, nakon što je njegova čerka Džesika Oseguera Gonzales uhapšena i priznala krivicu za saradnju sa kompanijama koje su na crnoj listi američkog ministarstva ekonomije, vlasti se nadaju da će uspeti da dođu do misterioznog lidera Haliska.

Džesika, 37, će biti osuđena 30. juna i mogla bi da provede 30 godina iza rešetaka, osim ako nekako ne postigne dogovor sa američkim vlastima.

Robert Almonte, bišvi federalni šerif koji je 25 godina lovio narko bande smatra da ona zna mnogo o multimilionskom biznisu svog oca i da je verovatno i direktno učestvovala u nekim operacijama.

"El Menčo treba da se brine jer zna da Džesika zna mnogo o CJNG-u i ako to ispriča američkim vlastima, to bi nanelo ozbiljan udarac Halisko kartelu i moglo bi da dovede do hapšenja El Menča", rekao je on Dejli staru.

Pre nekoliko nedelja, meksičke vlasti uhapsile su visoko rangiranog pripadnika Halisko kartela, Huana Manuela Abuzaida koji je koordinisao slanje droge i pranje novca za kartel i njegovo hapšenje bi, kaže Almonte, moglo da ima velikog uticaja na finansijske operacije kartela.

Uspon Halisko kartela

Halisko kartel je "rođen" 2010. godine kada je ubijen gangster Ignasio Načo Koronel. Njegovo ubistvo je američka DEA predstavila kao "žestok udarac" Sinaloa kartelu ali je istovremeno otvorio prostor novoj grupi koja je ime pozajmila od jedne od najvećih država Meksika - Haliska.

Halisko kartel se već neko vreme pripremao za svoj veliki izlazak na scenu, čisteći polako manje kartele u Gvadalahari. Grupu je vodio Nemesio Oseguera Servantes, poznatiji kao El Menčo, bivši policajac.

Za razliku od Hoakina El Čapa Gusmana koji voli pažnju javnosti, El Menčo više voli da živi u senkama. Retko ko zna kako izgleda, a gotovo ništa se ne zna o njegovom životu. Oni koji ga poznaju kažu da je "simpatičan" i da ima dobar repertoar šala. Ali je "vrrrrrlo eksplozivan" što je i dokazao brutalnim obračunima sa protivnicima.

Prošle godine drugi čovek Haliska, El Menčov sin Ruben Oseguera Gonzales izručen je američkim vlastima koje ga traže zbog krijumčarenja droge. Uprkos optužnici zbog koje mu preti višedecenijski zatvor "El Menčito" nije odao oca.

No uprkos tim hapšenjima, Halisko je i dalje vrlo moćan kartel. Prošlog jula, desetine naoruažanih pripadnika CJNG-a uzvikivali su Menčovo ime i pokazivali svoje naoružanje u uznemirujućem promo snimku koji je snimljen u državi Halsiko.

Vlasti procenjuju da ovaj kartel nadgleda jednu trećinu sve droge koja se transportuje iz Meksika u SAD.

Za razliku od kolege El Čapa, El Menčo je bivši policajac koji ne voli da se eksponira u javnosti. Mediji su početkom godine preneli da se tajanstveni narko bos sakrio u planinama južnog Halsika i da ga danonoćno čuva vojska.

Majk Vidžil, bivši šef američke DEA rekao je Sanu da je El Menčo doveo novi nivo nasilja u narko svet koji ga izdvaja od ostalih vođa kartela.

"Opisao bih El Menča kao ultranasilnog i izuzetno lukavog, ali i ne i toliko razmetljivog kao što su drugi narko bosovi", rekao je on.

I pored toga, surovi El Menčo je uložio mnogo novca i vremena da napravi "državu unutar države" sa do zuba naoružanim podanicima koji prete da ugroze i samu meksičku državu.

Kada su pre nekoliko godina vlasti pokušale da ga uhvate, njegove snage su oborile vojni helikopter iz raketnog bacača i masakrirale policiju.

"Nema sumnje da je El Menčo smrtonosniji od zvečarke - i totalno je smrtonosniji od El Čapa", upozorio je Vidžil.

Da li će mu na kraju glave doći njegova čerka, ostaje da se vidi.

Kurir.rs/K.P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja